75 éve alapították Izraelt

2023.05.07. 19:00

„Kétezer év után a zsidó népnek újból lett állama, hazája”

Izrael állam megalakulásának 75. évfordulója alkalmából szervezett ünnepséget a Székesfehérvári Magyar-Izraeli Baráti Társaság, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség és a Székesfehérvári Hit Gyülekezete.

Héjj Vivien

Izrael állam megalapításának 75. évfordulóját ünnepelték vasárnap Székesfehérváron

Fotó: NAGY NORBERT

Izrael állam létrejötte 1948. május 14-ére, a héber naptár szerint 5708. ijjár havának 5. napjára datálható. Az ENSZ Palesztina területén egy zsidó és egy arab államot hozott létre, de ezt a környező arab államok nem fogadták el, Izrael viszont kikiáltotta a független zsidó államot. Az országot már születése másnapján megtámadták, történetében azóta is a szomszédos országokkal folytatott háborúk és békekötések váltják egymást, az elmúlt 75 évben azonban mégis sikerült Ázsia egyik legmagasabb életszínvonalú országát megteremteni.

A jeles évforduló alkalmából szervezett ünnepségen Mészáros László, a Székesfehérvári Magyar-Izraeli Baráti Társaság elnöke, Barna Ágnes, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke és a Hit Gyülekezetének országos elnökségi tagja, Grósz István és Horváth József Mazsihisz-alelnök is köszöntötte a jelenlévőket.

– Salom. Ez egy olyan héber szó, amit mindenki ismer a világon. Azt azért már kevesebben tudják, hogy nem egyszerűen békét jelent. Jelent természetesen békességet is, de amikor ezt kívánjuk egymásnak, akkor a teljességet, a teljesség békéjét kívánjuk egymásnak – fogalmazott Lehrner Zsolt alpolgármester, aki kiemelte, 1948-ban, amikor Dávid Ben Gurion leendő miniszterelnök bejelentette Izrael állam megalakulását, akkor is ilyen teljességről beszélhettünk. Mint mondta, kétezer év után a zsidó népnek újból lett állama, hazája, zászlóval, himnusszal.

– Azért hozott össze bennünket ez az esemény, hogy megünnepeljük Izrael állam megszületésének 75. évfordulóját Székesfehérváron, abban a történelmi városban, ahol a magyar királyokat koronázták – emelte ki köszöntőjében Yacov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete. Arról beszélt, a zsidóság gyökerei Magyarországon, így Fehérváron is megtalálhatóak a múltban, a közösség csúcspontja az első világháború előtt volt, majd következett a legsötétebb periódus, a Holokauszt, melyet a virágzó közösségnek csak egy kis része élt túl.

A köszöntők után két előadás következett: Szántóné Balázs Edit, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem rektori tanácsadója az Izrael állam megalakulásakori Közel-keletről beszélt, majd Mészáros István, a Szent Pál Akadémia rektorhelyettese a modern Izrael állam létrehozásáról tartott előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában