500 önkéntes fogadja a hívásokat

2023.05.23. 14:00

Hogyan tanítanak a traumák? – konferencia az Országos Telefonos Nap alkalmából

Az Országos Telefonos Nap alkalmából tartott konferenciát május 23-án a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége és a Székesfehérvári Empátia Mentálhigiénés Egyesület a megyeszékhely városházán.

Déri Brenda

Nagy-Vargha Zsófia

Fotó: Simon Erika / ÖKK

A szövetség és az egyesület minden évben tiszteleg a lelki elsősegélyt nyújtó szakemberek és önkéntesek munkássága előtt az Országos Telefonos Napon. Idén a konferencia a Hogyan tanítanak a traumák? – fejlődési lehetőségeink az érzelmek tudatos kontrollja által címet viselte.

Nagy-Vargha Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte először a jelenlévőket. Beszédében elmondta, hogy napjaink válságai komoly kihívás elé állították az egész országot. Emelkedtek a válások és a mentális problémákkal küzdők száma, éppen ezért nagyobb hangsúlyt kell fektetni e terület odafigyelésére. Majd megemlített egy nemrégen Veszprémben történt esetet, ahol egy fiatal lány le akarta vetni magát a völgyhídról, de szerencsére tárcsázta a lelki elsősegély telefonszámát és a szolgálatban lévő ügyelővel való beszélgetés megmentette az életét. Mint mondta, ők azok az emberek, akik mindenki számára védőhálóként szolgálnak, ha mentális krízis lépne fel.

Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere a saját bőrén is tapasztalta már, hogy mennyit jelenthet valakinek egy kedves szó vagy gondolat. Fogadóóráin, amikor megosztják vele az emberek a problémáikat, sok esetben nincs azonnali megoldás, de egy kedves szó, egy támogató gondolat mindig segít. Hangsúlyozta, a város és más települések lakótelepein sok lehet az idős, egyedül élő, így rájuk kiemelten nagy figyelmet kell fordítani, hogy ne érezzék magukat reményvesztettnek. 

Fotó: Simon Erika / ÖKK

A konferencián szót emelt még Dudás Erika, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének – LESZ – elnöke is. 

– A LESZ minden évben kiemelt figyelmet fordít és szakmai rendezvénnyel tiszteleg a telefonos nap, telefonos segítők előtt, mely keretén belül itt, Székesfehérváron a nemrég elhunyt szakmai vezető, Farkas István előtt is tisztelgünk. Immáron 50 éve vagyunk jelen az országban, a Kárpát-medence 27 tagszolgálatán mintegy 500 önkéntese fogadja a hívásokat, méghozzá évente több mint 90 ezer órában – részletezte az elnök, majd megjegyezte, hogy céljuk nem változott. Továbbra is a mentálhigiénés prevenció, a krízisek kezelése és az öngyilkosság megelőzése a legfontosabb.

Fotó: Simon Erika / ÖKK

Végül Bogárdi Gyöngyi, a Székesfehérvári Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat vezetője szólt a jelenlévőkhöz, akik nagy részét az ügyelők tették ki, közel 100-an érkeztek az ország különböző pontjairól. A vezető Farkas Istvánhoz címzett levelét olvasta fel, melyben megosztotta, hogy milyen nagyszerű embernek látta ő és kollégái. Majd mások levélrészleteiből is felolvasott néhányat. 

Bogárdi Gyöngyitől még a konferencia kezdete előtt megtudtuk, hogy hozzájuk főként magányosság, párkapcsolati vagy munkahelyi problémák, valamint öngyilkossági szándék miatt érkezik hívás. Ügyelőik pedig a hét 66 órájában állnak rendelkezésre az embereknek, hogy átsegítsék őket a kríziseken. 

Ha úgy érzi segítségre van szüksége, akkor tárcsázza a 116-123 telefonszámot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában