Poklosi Péter beszélt a háborús múlt katonaemlékeiről

2023.05.29. 13:58

Fiatalok dolgoztak a hősök nyugvóhelyén (galéria)

Idén 175 éves a Magyar Honvédség, és ebből az alkalomból az országban – vármegyénként egyenként 175-175 – hadisír gondozását, rendbetételét vállalták el a katonai szervezetek, Fejérben a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság székesfehérvári hadkiegészítő és toborzó irodája.

Tihanyi Tamás

A fiatalok szívesen vállalták a munkát, amellyel elhunyt katonáink hősiessége előtt tisztelegtek

Fotó: Jánosi Bence hadnagy

Fejér vármegyében, a székesfehérvári helyőrség területén május 15-től kezdődően egészen május 25-ig, közel két héten keresztül kilenc fontos sírkertben szervezték meg a munkálatokat. A végrehajtó alakulat vármegyei szaktisztjének koordinálásával a feladatokat a 17. Területvédelmi Zászlóaljtól három területvédelmi tartalékos, a Honvéd Kadét Programban résztvevő Székesfehérvári SZC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból, a Székesfehérvári SZC Hunyadi Mátyás Technikumból tizenhárom, illetve nyolc kadét végezte el ezt a fontos kegyeleti, hagyományőrző tevékenységet.

Poklosi Péter beszélt a kadétoknak a temetőkertekben nyugvó honvédekről és a Szentlélek katonatemetőről
Fotó: Jánosi Bence hadnagy

A fiatalok a város legnagyobb temetőiben jártak a szerszámokkal, a különböző helyszíneken hadisírokat és hősi emlékhelyeket tettek rendbe a Sóstó közelében, a Hosszú-, a Csutora-, a Rác-, a Fecskeparti-, a Szedreskerti-temetőben, valamint a Szentlélek katonatemetőben. 

Az utolsó ilyen munkával eltöltött napon, május 25-én a Szentlélek katonatemetőben Poklosi Péter, a székesfehérvári Városszépítő és Védő Egyesület elnöke tartott érdekes előadást a sírkert történetéről és a világháborús hősökről a jelenlévő kadétok előtt, majd a Nagy Háború emlékművénél koszorúzással egybekötött megemlékezéssel zárult a program.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában