Show a javából

2023.05.13. 15:30

Fesztiválhangulat és kerékpáros őrület Martonvásáron (videókkal, galériával)

Nagy napra ébredt Martonvásár városa, hiszen számos nagyszerű rendezvény mellett a Tour de Hongrie kerékpárverseny „király szakasza” is innen rajtolt el Dobogókő felé szombaton késő délelőtt. Ebből az apropóból pedig a világon egyedülálló kerékpáros szervizpontot is átadtak a Brunszvik-kert bejáratánál. Tartsanak velünk!

Kecskés Zoltán

Martonvásáron a huszárok felvezetésével startolt el a Tour de Hongrie 4. szakasza.

Fotó: Fehér Gábor

A hatalmas érdeklődés olyan látványos dolgokat képes előhozni, mint amit a martonvásári Szent László Huszáregyesület vitt véghez. Biztosan sokan emlékeznek még az alig egy évvel ezelőtti jelenetre, amikor Csalfa, Csilling, Kiitos, Dáriusz és Vezér martonvásári huszáraikkal a nyeregben lóháton csatlakoztak a Giro d'Italia magyarországi Nagy Rajtjához.

Nos, a látványos produkció nemcsak a „legkreatívabb szurkolói aktivitás” díjat érdemelte ki, de hatalmas érdeklődést is kiváltott, többek között a Tour de Hongrie szervezőitől, így nem csoda, hogy idén Martonvásár már a magyar kerékpárverseny útvonalában rajtvárosként debütálhatott.

Már a rajt előtt fél órával is hatalmas volt a tömeg a Brunszvik-kertben, a Tour de Hongrie rajtjánál.
Fotó: Kecskés Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A vidéki város főterén, utcáin és a Brunszvik-kertben lévő embertömeg jól jelezte, hogy nem csak egy szűk réteg volt kíváncsi a Tour de Hongrie 206 km hosszú királyetapjának úgynevezett lassú rajtjára, amely igazi kuriózumnak számított a martonvásári Szent László Huszáregyesület közreműködésével. 

Közvetlenül a rajt előtt került sor az ünnepélyes szalagátvágásra. 
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Szabó Tibor polgármester a szakasz védnökeként közvetlenül a start előtt köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte, hogy ma Martonvásár Magyarország középpontja: „Isten hozta a magyar körversenyt!" Hihetetlen látvány volt, és bizonyára a „Holdról is látszott", hogy miután Tessely Zoltán, Pannónia Szíve országgyűlési képviselője megadta a rajtjelet, a Kastélyparkban a sztárokkal teletűzdelt mezőny, köztük a fehér trikós eddigi legjobb magyar Dina Márton a huszárok felvezetésével megtett egy szimbolikus kört a tó körül, majd ezt követően a kerékpárosok átvágtak a városon, s annak határában, a 7-es úton eldördült a startpisztoly az Etyeket, és Bicskét is magába foglaló Tour de Hongrie negyedik szakaszára.

Látványból és érdekességből ezt követően sem volt hiány, ugyanis a martonvásári Szent László Huszáregyesület Varga Ferenc kapitány vezetésével és a Martonvásári Fúvószenei Egyesület közreműködésével elindultak a régi főbejáratig, ahol hivatalosan is leleplezték és átadták a világon egyedülálló kerékpáros szervizpontot, ahol „nem csak" bárki megjavíthatja biciklijét, de a lovas hagyományok előtti tisztelgés jeléül egy patakaparó eszközzel is ellátták a szervizoszlopot. Az avatóünnepségen Varga Ferenc huszárkapitány elmondta, hogy a Giro d’Italia  bravúros vágtájával elnyert pénznyereményéből a Huszáregyesület a most felavatott kerékpáros szervizpontot adományozza a városlakóknak.

Szabó Tibor polgármester megköszönve a felajánlást, hozzátette, hogy a Giro d’Italia tavalyi magyarországi Nagy Rajtja alkalmából szervezett martonvásári huszárvágta világhírnevet hozott a településnek, amely a Szent László Huszáregyesületnek köszönhető. A Brunszvik-kert bejáratánál, közterületen létesült szervizpont helye nem véletlen, hiszen így a helyszín folyamatosan a bringások rendelkezésére áll, így bármikor elvégezhetők a kerékpár apróbb beállításai, sőt, defekt javítás is. Ezt követően a martonvásári csikósok bemutatója következett, majd megmutatták, hogyan is kell használni a patakaparó eszközzel ellátott szervizállást.

Aki lemaradt volna, bánkódhat, de van egy jó hírünk is! A martonvásári fesztiválhangulat délután és este is folytatódik. A „Hello Marton!" rendezvény színpadára érkezik többek között a Queen zenekar tribute bandje (19:00), majd pedig 21 órától Hevesi Tamás ad két órás nagykoncertet. Az afterpartyhoz Dj Kozi adja a zenét, aki hajnali kettőig tartja ébren a fesztiválozókat.

A világon egyedülálló kerékpáros szervizpontot adtak át Martonvásáron.
Fotó: Kortyis Dávid

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában