Arcanum

2023.05.12. 21:00

Fejér vármegye évfordulós emlékei

Tóth Réka

A magyar pénzverés kezdete

Ötven évvel ezelőtt az Alba Regia napok alkalmából a Magyar Numztikai Társulat és a Fejér megyei Múzeumok Igazgatósága történész tudományos ülésszakot kívánt rendezni Fehérváron. Az ülésszak témája: a magyar pénzverés kezdete. Ennek megfelelően István király pénzverésének kérdéseit, az akkori érmék kibocsátásának körülményeit ismertető tíz előadást terveztek tartani, ezek témája pedig kiterjedt Géza fejedelem idejére és Fehérvár középkori szerepére is. 

Mit énekeltek a zsellérek?

Eredményesen zárult a „Zúgjon a dalunk” munkásdalgyűjtő , akció megyénkben. – adta hírül a Fejér Megyei Hírlap 1973. május 12-én. A dalgyűjtést irányító szakmai bizottság Kneifel Ferenc karnagy vezetésével összegezte az akció eredményeit, s 30 újonnan „felfedezett” munkásmozgalmi dalt küldött a fővárosba a KÓTÁ-nak, a Kórusok Országos Tanácsának. 

A feledéstől megmentett, s az országos kóruskultúra számára bizonyára értékes „leletek” többsége — megyénk felszabadulás előtti gazdasági struktúrájának megfelelően — a mezőgazdasági munkások ajkán született hajdan. Jelentős számú summásdalt, zsellérdalt és Cseléddalt sikerült megyénk falvaiban a gyűjtőknek lejegyezniük.

Újabb rádiós baleset

Ötven évvel ezelőtt szörnyű tragédiáról számolt be a Hírlap. Súlyos baleset érte Aszód határában a Magyar Rádió és Televízió egyik személygépkocsijának vezetőjét és utasát, Széll Júlia riportert. Verőczei Ottó gépkocsivezető a gépkocsit a látási viszonyoknak nem megfelelő sebességgel vezette és nekiütközött az úttest szélén egy kivilágított tehergépkocsi utánfutójának. A gépkocsivezető kórházba szállítás után meghalt. Széll Júlia rádióriportert életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában