Arcanum

2023.05.17. 13:00

Fejér évfordulós emlékei

Beke Zsombor

Bajban az Ikarus Rt.

30 éve számolt be óla a Fejér Megyei Hírlap, hogy az Ikarus egyre nagyobb pénzügyi gondba került. „Az 1991. augusztusában megalakult Ikarus Rt. nem volt képes tevékenységét gazdaságossá tenni. Megrendeléseit több esetben pénzforrás híján nem képes termelésbe adni, eddigi hitelállománya kimeríti a pénzintézeti törvényben adott lehetőségeket.

A gyár legnehezebb éve 1992 volt. A társaság a korábbi mintegy éves 13 ezres számítással szemben 3675 járművet értékesített. Ugyanakkor kedvező piaci struktúraváltást mutat, hogy a korábbi igen alacsony részarányt képviselő „kemény piacok” aránya 50 százalék fölé emelkedett.

Megállapították, hogy az Ikarus 1991-es erőltetett privatizációja helytelennek bizonyult. A felételezett működési javulás nem következett be, a szanálás csak átmeneti javulást eredményezett. Egy évvel az rt. alapítása után jelentős veszteséggel küzd a társaság…..Az Ikarus Rt. működőképességének megteremtéséhez, privatizációja meggyorsításához szükséges a társaság átalakítása. A kormány felkérte a privatizációért felelős tárca nélküli minisztert, hogy az ÁV Rt. nyújtson garanciát az átalakítás költségeinek fedezetéül szolgáló hitelfelvételhez.

A társaságot alapító Ikarus állami vállalatot végelszámolással megszüntetik a kormánydöntés értelmében.”

Anno legalább jöttek a győzelmek…

1993. május 17-én az FMH beszámolt a Videoton Waltham szoros győzelméről. „Roppant érdekes és izgalmas mérkőzésen csak nagyon nehezen szerezte meg a két pontot a W.Waltham, mert egy lelkes jól szervezett, az NB I-es létért küzdő csapattal mérkőzött. Küzdőszellemből, mindkét együttes játékosai kitűnőre vizsgáztak.” Az biztos, utóbbi téren a mai piros-kék legények is példát vehetnének Hartyáni Gábor csapatáról. Akkor talán jövőre nem a másodosztály várna a Vidire..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában