Az építőkövek őrzik az emléket

2023.05.31. 15:30

Átadták a Karcsi bolt helyén épített parkolót Bakonycsernyén (galéria)

A hatalmas átmenő forgalommal terhelt, de ezzel párhuzamosan kevés parkolóhellyel bíró nagyközség saját forrásból megépített egy 21 férőhelyes, minden igényt kielégítő térköves parkolót. Az átadás május 31-én, szerdán történt a déli órákban, így már mindenki használhatja kedvére.

Palocsai Jenő

Turi Balázs Törő Gáborral közösen adta át, és avatta fel a parkolót

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Folyamatosan jönnek-mennek az autók a két megye határán fekvő Bakonycsernye főutcáján, ami nemcsak, hogy meglehetősen szűk, de a gyakran lezúduló árvizek miatt mindkét oldalon árokkal védett, így az út szélén sem lehet parkolni. A település önkormányzata ezen a helyzeten akart mielőbb változtatni, ezért fejlesztésbe kezdett.

Napelemes közvilágítással oldották meg az esti órákban is biztonságos használatot
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Bakonycsernyén emblematikus volt valaha a Karcsi bolt, mely közel négy évtizedig üzemelt a központban, de aztán bezárta kapuit és sokáig ott állt, míg végül a Magyar falu Program segítségével megvásárolta az elhagyott épületet az önkormányzat. Elbontották, hogy a helyén egy nagyobb parkoló legyen, de emlékét megőrizték, így a néhai bolt bontásából származó téglákból támfal és virágládák épültek, hogy egy kicsit megőrizzék a múltat is.

-Ez egy két szintes parkoló. Alul van egy hozzávetőlegesen 8 autó beállására alkalmas terület, míg fent, a főúttal egy szintben egy 21 fős fékező idomokkal felszerelt rész. A környékbeli vállalkozók, mint például a fodrász, a gyógyszertáras, a dohányboltos, összeadták 2020-ban a növényzetre a pénz és ezt követően társadalmi munkában elültettük, így történhetett meg, hogy nem csak jó parkoló készült, hanem a környezet is szép, igényes, mondta Turi Balázs polgármester.

A pontos, lökhárítósérülést elkerülő parkolást a burkolaton rögzített idomok biztosítják
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Idén 10 millió forint saját tőke segítségével készült el a térkőfedéses, napelemes közvilágítással felszerelt, virágzó zöld növényekkel körbevett parkoló. Mindent egybevetve, a kezdetektől 25 millió forint ráfordításának és sok munkának köszönhető, hogy elkészült Csernye legnagyobb szilárd burkolatos parkolója.

Az átadó ünnepégen Turi Balázs és Törő Gábor országgyűlési képviselő vágta el a magyar színű szalagot, majd közvetlenül az aktus után azonnal elvették az akadályokat a kapuból, hogy birtokba vehessék a parkolót a helyiek. Az avatás előtti napon felhőszakadás volt, ami ebben a nagyközségben áradásokat jelent. A víz ezen a szakaszon is végigsöpört, de nem tett kárt benne, így már a nulladik napon kiállta a próbát a helyi építőcsapat, a Barnes Bau Kft által elkészített parkoló.

Nemcsak az építőkövek, emléktábla is őrzi a Karcsi boltot az új generációknak
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában