Frissen Fejérből

2023.05.09. 11:30

A velencei Meszlényi-kastély: a végveszély elhárult

Ahogy azt tervezték, ’tető alatt’ a megmentésre váró velencei Meszlényi-kastély. A felújítási munkálatok ezután kezdődhetnek, de legalább a tető a helyén. A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola következő nagyléptékű álma most így áll.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Jelenleg a közbeszerzési eljárás zajlik, az elsődleges cél ugyanis az, hogy a velencei Meszlényi-kastély „öreg”, többszáz éves épületrészének a megmentése megtörténjen - árulta el a feol.hu-nak Rodics Eszter, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnökasszonya arra a kérdésre, hogy áll a felújítás. A műemléki épület tetőrekonstrukciója elkészült, ezzel elhárították az épületet fenyegető végveszélyt, és lehetővé vált a következő ütem megkezdése, hiszen a Népfőiskola újabb kulturális közösségi teret álmodott meg az épület falai közé. A közbeszerzési eljárás lezárultával kezdődhet meg a felújítási folyamat, amely szintén több ütemben zajlik majd. A közbeszerzési kiírás szerint a kastélyépület külső és belső helyreállítását a gépészet, erősáram és gyengeáram kiépítésével együtt kell megoldani. A tervek szerint a kastélyépület két fő funkciócsoportot kap majd: lesz egy kiállítótér – várótérrel, önkiszolgáló ruhatári szekrényekkel, férfi, női és akadálymentes vizesblokkal, kiállítótérrel és raktárral -, illetve helyet kapnak az épületben személyzeti és kiszolgáló terek is. Felújításra vár a kastély homlokzata, terveznek parkolót, hozzá vezető utat, továbbá a park körüli közvetlen zöld területet is rendezik majd a felújítás során. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában