A ma ovisai a jövő járművezetői

2023.05.11. 14:00

A közlekedési kultúra alapjait tették le Székesfehérváron (galéria)

Május 11-e a közlekedési kultúra napja, amit 9. alkalommal ünneplünk. A Németh László Általános Iskola előtt 250 nagy óvodás és kisiskolás ismerkedett a közlekedés szabályaival, a veszélyhelyzetekkel.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A Németh László Általános Iskola Salétrom utcai részén ismerkedtek az egyórás turnusokban érkező gyerekek a biztonságos közlekedéssel a közlekedési kultúra napján, csütörtökön.

-Ezt a napot a biztonságtudatosan, környezettudatosan, egymásra odafigyelő emberek és a közlekedésben dolgozók ünneplik. Május 11-én számtalan rendezvényt tartanak különféle szervezetek, hogy felhívják a figyelmet a közlekedés szépségére, sokszínűségére, a technika vívmányaira, illetve a biztonságtudatos, környezettudatos, egymásra odafigyelő és a nagyon gondos közlekedés szabályainak ismeretére, valamint az ilyen fajta közlekedés fontosságára. Itt Székesfehérváron immár ötödik alkalommal csatlakozunk ehhez a rendezvényhez és harmadszor rendezzük meg a Közlekedésbiztonsági nap fiataloknak elnevezésű rendezvényt. A nagycsoportos óvodásokat és az alsó tagozatos iskolásokat szólítjuk meg, illetve nekik szervezünk különféle rendezvényeket, mondta Molnár István, a Közlekedéstudományi Egyesület Fejér Megyei Területi Szervezetének elnöke.

Mintegy 250 gyermeket hívtak meg 10 különböző székesfehérvári oktatási intézményből. A nagycsoportos ovisokat és az alsó tagozatos kisiskolásokat több különféle állomáson tanították a biztonságos közlekedés szabályaira. Volt rolleres-biciklis közlekedési park, ahol a közlekedés gyakorlati szabályait is elsajátították, de volt közlekedési kvíz, sőt rendőrségi puzzle is. Emellett nagy sikere volt a közúti üzemeltetői járműveknek és a tematikus kifestőknek is.

Megkérdeztük a szervezőt, hogy akár ezen bemutatóknak, játékoknak köszönhetően tapasztalható-e valamilyen javulás a közlekedési morált illetően?

-Nagy javulást nem látok a közlekedési kultúrában, ezért van az, hogy már a fiataloknál el kell kezdeni az erre való nevelést. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok a türelmetlen, agresszív vezető, és ez nagyon sok közlekedési konfliktust és balesetet okoz. Szóval minden korcsoportnak kellene ezzel a témával foglalkoznia, hogy érdemben lássuk ennek a munkának az eredményeit a közlekedésben, felelte Molnár István.

A Közlekedéstudományi Egyesület Fejér Megyei Területi Szervezete mellet társrendező volt a megyeszékhely önkormányzata és a Székesfehérvári Rendőrkapitányság is.

-A társadalomban az egyének, a közlekedés résztvevői egymásra vannak utalva, hiszen mindenki ugyanazon a felületen közlekedik, legyen az járda, vagy éppen úttest. Fontos, hogy az érzékenyítést már a fiataloknál elkezdjük, bemutatva, hogy miért jó kulturáltan közlekedni, hogy miért érdemes figyelembe venni mások igényét a biztonságra? Ezeken az alkalmakon a gyerekek is megtapasztalják, hogy miért jó, ha a közlekedési szabályok szerint élünk a közlekedő egyénekből álló társadalomban. Nem titkolt célunk, hogy az innen hazatérő gyerekek majd továbbadják a szüleiknek az itt megszerzett tudást, mondta Viza Attila önkormányzati képviselő.

Minden apró résztvevő kapott valamilyen ajándékot a szervezőktől, távozás előtt és a nap fénypontjaként a méltán népszerű Dottó vitte vissza a csapatokat az ovikba, iskolákba, az Evergreen Kft támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában