Megtartották a nyitóestet

2023.04.27. 09:00

Weöres 100 címmel indítottak sorozatot az Értékmentők

Újabb sorozat indult az Értékmentők szervezésében. Az elkövetkezendő időszakban a száz éve született Weöres Sándor életéttörténetét ismerhetik meg az érdeklődők. Az első előadás a Szent István Király Múzeum dísztermében valósult meg.

Baráth Eszter

Fotó: Fehér Gábor

– A korábbi, Hamvas Béláról szóló sorozatunk kiváló tapasztalás és nagyon jó élmény volt számunkra. Ezen felbuzdulva azon gondolkodtunk, mennyire fantasztikus lenne ezt folytatni – fogalmazott a Weöres 100 című programsorozat nyitóestjén Pletser Ádám, az iGenerációért Egyesület elnöke, aki felidézte a Hamvas Béláról szóló sorozatot is.

Weiner Sennyey Tibor előadásán keresztül ismerhették meg Weöres Sándor életét a hallgatók
Fotó: Fehér Gábor


A Szent István Király Múzeum szakmai igazgatója, Belényesy Károly örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen előadás az első a rendezvények sorában, amióta a Rendházat felújították. – Szerencsére a Múzeumunknak nagyon sok személyhez van köze, így Weöres Sándorhoz is. 1947. áprilisában az akkor már országos hírű költő szabadművelődési titkár lesz, majd júniusban múzeumigazgató Székesfehérváron – mondta köszöntőjében Belényesy Károly. A Múzeum szakmai igazgatója felidézett egy legendát is Weöres Sándorral kapcsolatban, amely szerint a költő szeretett különböző tivornyákat tartani a városban. Az egyik ilyen eset után pedig nem máshol pihente ki fáradalmait, mit egy ókori gyermekszarkofágban, ahol pechére egy Budapestről érkező ellenőr, Radnóti Aladár találta meg.
Az est további részében Weiner Sennyey Tibor, a Weöres Sándor kozmikus költészete és titkos világai című könyv szerzője, József Attila-díjas költő, író tartott előadást, amelyen keresztül a költő életétpályáját ismerhette meg a hallgatóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában