Amikor a természet valóban jelen van

2023.04.20. 17:30

Vadrécék statisztálták végig a Föld napja rendezvényt Soponyán

Tópart, tavaszi napsütés, pezsgő csütörtök délelőtti hangulat a soponyai Kerti-tónál. A lubickoló récék sem akartak kimaradni a rendezvényből, elvégre a meghívón is az állt: várnak mindenkit szeretettel!

Hajdú Marianna

Minden a természetről szólt a Föld napján, a soponyai Kerti-tó mellett

Forrás: Hajdú Marianna/FMH

Nem is választhattak volna jobb helyszínt a Föld napja alkalmából, a Soponya Nagyközség Önkormányzata és a Soponyai Faluszépítő és Természetvédő Egyesület közös szervezésében rendezett összejövetelre, mint a tó melletti füves területet. 

A víz közelsége és a már részben zöldellő fák, tökéletes díszletet teremtettek az alkalom számára. 

Az óvodások és a vendégek részére, katonásan elrendezett tornatermi padok, színültig megteltek a kis csicsergőkkel, akik a páratlan napsütésre talán még a tavaszi virágoknál is jobban kinyíltak. 

A Zichy János Általános Iskola tanulói már komolyabb, valóban iskola jellegű szabadtéri bútorzatot – asztalokkal kiegészített sörpadokat – vehettek birtokba. 

Korcsoportoknak megfelelő kvízkérédseket kellett megoldani a gyerekeknek. Csokoládé volt a jutalom.
Forrás: Hajdú Marianna/FMH


A rendezvény nem kezdődhetett mással, mint a Mesevár Óvoda Pillangó csoportjának tüneményes előadásával. Ha a természet eddig azon gondolkodott, vajon engedjen-e a tavasz hivogató szavára, az apróságok biztosan meghozták hozzá a kedvét. Diószegi Anna, a település alpolgármestere köszöntötte a népes seregletet, majd Sándorfalvy László, nyugalmazott fővadász tartott előadást a természet és a vadászat kapcsolatáról, összefonódásáról. Mintha a tavon úszkáló vadrécék megérezték volna, most valami olyan történik a tisztáson, ami őket is érinti, önkéntes szorgalommal álltak be a produkciók mellé statisztálni. Érezvén, hogy a fővadász most puska helyett mikrofonnal szerelkezett fel, hangos ricsajjal húztak el a fejek felett néhány centiméterre, majd egy éles kanyart véve a levegőben, a padok mellé ereszkedtek. 

Statisztának és játszópajtásnak is tökéletesek voltak, a rendezvényen "trollkodó" vadrécék
Forrás: Hajdú Marianna/FMH


A tollasokkal kibővült hallgatóságot Simon Zoltán, az egyesület elnöke köszöntötte, jelképesen is átnyújtva azt a megközelítőleg 250 darab virágpalántát, amit a nap folyamán, az óvodások és az iskolások, intézményeik területén elültetnek. 

Az igazi munka csak ezután következett. Csoportokra bontva, életkornak megfelelően kvíz kérdéseket oldottak meg a gyerekek, természetesen a Föld és a természetvédelem témában. A tét nem volt kicsi, csokoládéért folyt a küzdelem. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában