Fejlesztés

2023.04.04. 17:30

Többször is felhasználható az égő autók oltásánál használt új tűzoltó takaró (videó, galéria)

Kedden kora délután lángba borult egy személygépkocsi, de nem véletlenül. Az eset a Flórián körúti tűzoltólaktanyában történt, ahol a tűzoltók gyakorlat során mutatták be Székesfehérvár polgármesterének és a sajtó megjelent képviselőinek, hogy működik az újonnan kifejlesztett tűzoltó takaró.

Borsányi Bea

A paplan sokkal gyorsabban bevethető, mint a hagyományos vízsugár

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Folyamatosan nő a közlekedésben az elektromos autók és motorok száma, ami új kihívások elé állítja a biztonsággal foglalkozó szakembereket is. Ezekre reagálva a Székesfehérvári Önkormányzat és a Jövő Mobilitása Szövetség közösen vásárolta meg azt a tűzoltó takarót a székesfehérvári hivatásos tűzoltóságnak, amellyel a 2-3000 Celsius-fokon égő lítium is eloltható. A 1,6 millió forint értékű, innovatív segédeszköz hatékonyan alkalmazható kigyulladt elektromos autóknál is, használata gyors és különösen nagy segítség olyan helyeken, ahol több autó is áll egymás mellett, így pl. mélygarázsokban vagy parkolókban. 

 

Ahogy azt az eszköz hivatalos átadásán Pukler Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke elmondta, ma már az autók közel egy százaléka elektromos, ami közel 40 ezer ilyen típusú gépjárművet jelent. Ennek okán egyre több töltőt telepítenek közterületekre, garázsokba, társasházakba. A szóban forgó segédeszköz ugyan a kigyulladt autót nem tudja megmenteni, ám használatával a körülötte parkoló többi gépjárművet, illetve az épületet meg lehet védeni.

A bemutatót vezető Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes elmondta, a 48 négyzetméteres takarót a gyártói utasítás értelmében 50-szer lehet használni. A működési mechanizmusa abban áll, hogy az égő gépjárműre borítva, megfosztja a tüzet az őt tápláló oxigéntől. Hozzátette, ez egy nagyon régi tűzoltási módszer. Az újdonságot az jelenti, hogy olyan segédeszközt fejlesztettek ki a mérnökök, amelyet többször is lehet használni. A takarót egy norvég cég gyártja. 

Kedden délután először azt mutatták be a tűzoltók, mennyire gyorsan és egyszerűen lehet a feltekert állapotban tárolt takarót az égő gépjárműre teríteni. A művelethez szükséges kb. 15 másodperc jóval kevesebb, mint a vízsugár használatához kellő idő. A takaró széleit aztán szorosan az autó aljához hajtják és nagyjából 20 percig hagyják az égő járművön. Ennyi idő alatt a tűz a levegő hiánya miatt elfojtja saját magát, a karosszéria fém elemei pedig annyira lehűlnek, hogy a még éghető részeket sem tudják visszagyújtani.  

Az eszközből egyelőre egy darabot vásároltak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában