Spányi Antal megyéspüspök és Smohay András múzeumigazgató vehette át az elismerést

2023.04.21. 12:05

Rangos díjat kapott a felújított fehérvári székesegyház

A Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsának a díját, a rangos ICOMOS-díjat nyerte el a székesfehérvári bazilika felújítása. Az elismerést Spányi Antal megyéspüspök és Smohay András múzeumigazgató vehette át Budapesten.

Házi Péter

Fotó: Nagy Norbert / FMH-Archív

A műemlékvédelem legnagyobb nemzetközi civil szervezetének díját kapta a székesfehérvári székesegyház belső felújítása - adta hírül a székesfehérvári egyházmegye.  Mint arról a feol is beszámolt, a Szent István Székesegyház belső felújítását hatalmas kutatómunka előzte meg, a járókövek alatti területet is megkutatták, nem beszélve az altemplomról, az oratóriumról vagy éppen a karzatról. 

Az Építési és Közlekedési Minisztérium és az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület által szervezett budapesti rendezvényen, a Műemléki Világnapon adták át a 2023-as ICOMOS-díjakat, többek között a székesfehérvári Szent István király székesegyház belső restaurálásáért, a gondos belsőépítészet kialakításáért, az alapos kutatási eredmények figyelembevételéért, a munkákról szóló folyamatos tájékoztatásért. 

A díjat Spányi Antal megyés püspök és Smohay András művészettörténész, múzeumigazgató, illetve a restaurálási munkálatokat irányító szakemberek vehették át, többek között Jeszeniczky Ildikó restaurátor művész, Bodnár Gyula farestaurátor művész és Vági Péter építész, a munkák koordinátora.

Amint az egyházmegyei honlap írja, Arnóth Ádám, a Díjbizottság elnöke laudációjában kiemelte a Szent István király székesegyház megújítását megalapozó alapos történeti kutatás és értékleltár elkészítése mellett azt az interneten elérhető applikációt is, amely a teljes helyreállítási folyamatot rögzítve, az elkövetkezendő beavatkozások számára alapvető információforrást biztosít. Hangsúlyozta az egyházmegye nyitottságát és segítségét, amit a kutatásokhoz biztosított. Külön értékelte, hogy a Jeszeniczky Idikó művész restaurátor vezetésével folyó munkálatok során a leghitelesebb megjelenését adták vissza a műalkotásoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában