Április 30-ig kell az ítélkezést segítő személyeket megválasztani

2023.04.12. 15:00

Pénzt is kereshet azzal Fehérváron, ha bírósági ülnöknek áll!

A bíróságok munkáját, az ítélkezést segítő ülnököket négy évre választják meg. Mivel a legutóbbi ülnökválasztást 2019-ben tartották, így esedékessé vált a következő ülnökválasztás.

Házi Péter

Forrás: Pexels.com

A bírósági ülnököket a helyi önkormányzat és települési nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete, a vármegyei (fővárosi), illetve megyei jogú városi képviselő-testülete és a területi nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete választja meg. A katonai ülnököket a rendfokozatuknak megfelelő állománygyűlésen választják meg.

Amint a magyarországi bíróságok honlapja is írja, az ülnököknek az ítélkezésben a hivatásos bírákkal azonos jogaik és kötelezettségeik vannak, a megválasztott ülnöknek bírói esküt kell tennie. Az ülnököt a tisztsége gyakorlásának idejére távolléti díj, illetőleg tiszteletdíj illeti meg. A törvényszékek és a járásbíróságok ülnökeinek választását a köztársasági elnök 2023. március 7. és 2023. április 30. napja közé eső időtartamra tűzte ki. 

A székesfehérvári közgyűlés, amint erről már a város honlapja számol be, a Székesfehérvári Törvényszékre a munkaügyi bíróságként eljáró bíróság ülnökeit, illetve a Székesfehérvári Törvényszékre és a Székesfehérvári Járásbíróságra a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban résztvevő ülnököket választja meg.

A jelentkezés általános feltételei között szerepel, hogy ülnöknek az a 30. életévét betöltött magyar állampolgár választható meg, aki nem áll cselekvőképességet érintő gondnokság, vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll a közügyektől eltiltás hatálya alatt sem. Ezen tényeket a jelöltnek hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolnia. Az ülnök a megbízatása ideje alatt nem lehet tagja pártnak és politikai tevékenységet sem folytathat.

Fehérváron április 20-ig adhatók le a bírósági ülnöki jelölések és a jelölések elfogadását megerősítő nyomtatványok. Az ülnök jelöléséről és a jelölés elfogadásáról szóló nyomtatványok letölthetőek a város honlapjáról. Ugyanitt megtalálható az ülnökválasztásról, az ülnökök jogairól, kötelezettségeiről szóló tájékoztató is. A jelöléssel kapcsolatban felvilágosítás kérhető az 22/537-667-es telefonszámon. A jelölések benyújtásának határideje: 2023. április 20. napja 16.00 óra, helye a Polgármesteri Hivatal Közgyűlési Irodája (8000 Székesfehérvár, Városház tér 1. 1. emelet 39. iroda).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában