A Vakvezetőkutyák Világnapját ünnepelték

2023.04.26. 20:54

Nyílt programmal várta az érdeklődőket a LÁRKE

Minden évben április negyedik szerdája a Vakvezetőkutyák Világnapja, melynek célja, hogy elősegítse a komoly munka ismertségét és elismertségét. A jeles nap alkalmából szemléletformáló nyílt programot szervezett a látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete Székesfehérváron.

Baráth Eszter

Fotó: Fehér Gábor

A Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE) évről évre rendez programokat a Vakvezető Kutyák Világnapján. Nem volt ez másként idén sem, hiszen ezúttal a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban várták az érdeklődőket. Németh Éva, a LÁRKE elnöke programjukkal kapcsolatban elmondta, céljuk, hogy minél több információt kapjanak látók és látássérültek egyaránt a fogyatékossággal élők hétköznapjairól, egyúttal bemutassák, mennyire fontos egy látássérült számára egy vakvezető kutya. – El szoktam mondani, hogy én ugyan fehér bottal közlekedem, de vannak olyan látássérült társaim, akik vakvezető kutyával. A vakvezető kutya nem egy tárgy, nem egy eszköz, hanem társ a látássérült ember mindennapi életében – fogalmazott köszöntőjében Németh Éva.
A rendezvény első felében Rózsa Kata, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Vakvezetőkutya-kiképző Központ munkatársától kérdezhettek a jelenlévők. A szakember ismertette azt a folyamatot, amelynek során a kölyökkutyából képzett vakvezetőkutya lesz, de beszámolt arról is, milyen jogokkal és kötelezettségekkel kell számolniuk a segítőkutyával közlekedő látássérülteknek. A délután folyamán Lengyel Zsófia, Darkó Dóra és Dömötör Szilvia számolt be személyes élményekről azzal kapcsolatban, számukra miben nyújt segítséget vakvezető kutyájuk, illetve milyenek velük a mindennapok. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában