Ötvenhárom év után

2023.04.17. 08:00

Nemrég végleg becsukta kapuit a szeretett kisáruház

Ötvenhárom év után bezárt a város ikonikus kisáruháza, a régi Csemege, a mai Reál, amelybe már gyerekkorunkba is jártunk vásárolni. Információink szerint egy drogéria-parfüméria költözik a helyére. A régi emlékek gyerekkorunkat, fiatalkorunkat hozzák vissza.

Antal Lajos

„Öröm volt ide járni” – szívhez szóló üzeneteket helyeztek a bezárt áruház bejáratára

Fotó: Laczkó Izabella / DH

Kisgyerekként a Korányi Sándor utca jelentette számomra a világ közepét. Minden más, ami onnan néhány méterrel távolabb esett, egy messzi világnak tűnt. Ebben a messzi világ sok mindent jelentett, a Vasmű út és a Dózsa György út üzleteit, a Dózsa Mozi előtti teret, városunk egyéb, a hetvenes években már létező részeit. Amikor anyukámmal vásárolni mentünk, mindig a Csemegében kötöttünk ki. A Csemegében, melyet szinte mindenki másként hívott. Volt, aki Pesti ABC-nek, volt, aki Pesti Csemegének, s olyanok is akadtak, akik egyszerűen ABC-nek. Már felnőttfejjel tudtam meg, hogy mit jelent a hárombetűs rövidítés: ABC, vagyis Alapvető Beszerzési Cikkek. 
A Dunaújvárosi Hírlap 1970. január 23-i számának címlapján tudósított arról, hogy a Dózsa György út 4. szám alatt megnyílt a Csemege Kereskedelmi Vállalat ABC-áruháza. A háromszáz négyzetméter területű áruházból kétszáz négyzetméteren vásárlótér, száz négyzetméter pedig a hűtőrészleg és raktár került kialakításra. A dunaújvárosiak hamar megszerették az új élelmiszerüzletet, mert a város többi boltjához képest sokkal nagyobb árukínálattal rendelkezett és még egy kis állóbüfé is a vásárlók rendelkezésére állt. 
A Finta József tervei alapján megépült ABC korát megelőző módon önkiszolgáló részleggel is rendelkezett. Talán nem mindenki emlékszik rá, de ebben az üzletben lehetett először kólát kapni a városban, ami a hetvenes évek elején nagyon nagy dolognak számított. Sok-sok év távlatából visszaemlékezve ma is előttem van a bolt húsos részlege, ahol nagyon finom kocsonyát árultak. Szintén itt lehetett konzerv formájában Albániában készült kagylót vásárolni, ami a kor Magyarországán kuriózumnak számított. A büfé a boldogság apró kis szigetét jelentette, s időnként még Tic Tachoz is hozzá lehetett jutni, amit itthon egészen a nyolcvanas évek végéig csak a dollárboltok árultak. Ha Csemege, akkor finom kávéillat. Annak idején a háztartások jelentős részében már volt ugyan kávéfőző, de kávédaráló még nem. A feketének valót az üzletekben elhelyezett darálókban lehetett ledarálni, ami különös illatot adott ezeknek a boltoknak. A Csemege ABC nemcsak a helybelieknek nyújtott kiváló bevásárlási lehetőséget, hanem a városunkba látogató szovjet turistacsoportoknak is. Az északkeleti szomszédunkból idelátogatók általában az Arany Csillag Szállodában szálltak meg, és ideérkezésük után legtöbbször a Csemegébe vezetett az első útjuk, ahol alaposan feltankoltak a náluk csak hírből ismert élelmiszerekkel, de legfőképp kólával. 
A Csemege Kereskedelmi Vállalat megalapításának huszadik évfordulóján, 1972-ben Sas István áruforgalmi ügyintéző elégedetten nyilatkozott a Dunaújvárosi Hírlap munkatársának az üzletről és annak forgalmáról, amely abban az esztendőben elérte a huszonkét millió forintot. Az üzletbe látogató számos külföldi vendég kedvében járva idegenforgalmi sarkot alakítottak ki, ahol angol, német és orosz felirattal köszöntötték a vásárlókat, és több bolti dolgozó is elhatározta, hogy elsajátít egy-egy idegen nyelvet. 
A rendszerváltást követően gazdást cserélt a dunaújvárosiak egyik kedvenc élelmiszerboltja, és Csemege Julius Meinl néven folytatta tevékenységét. 
A Julius Meinl Magyarországról történő kivonulását követően Match névre keresztelték az üzletet. 
Újabb tulajdonosváltást követően a Reál Élelmiszer felirat került az bolt homlokzatára. Amikor átvette az üzletet a hazai tulajdonú üzletlánc, nem gondoltuk, hogy a Dózsa György út első üzletének ez lesz az utolsó neve. Megszűnt az üzlet és vele együtt eltűnik a dunaújvárosiak egykor legkedvesebb élelmiszerboltja. 
A duol.hu egyik friss cikke szerint a bolt Dózsa György úti épülete már üresen áll, ajtaján azonban a piros „zárva” felirat mellett megindító üzeneteket is olvashatnak az arra járók. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában