Figyelem!

2023.04.13. 07:00

Májustól változik a helyijáratos buszok menetrendje Fehérváron

Február végén és márciusban több helyen és időben utasszámlálást végeztek a székesfehérvári helyi autóbuszjáratokon a Közlekedési Iroda munkatársai. A mérések során a reggeli és délutáni csúcsidőben tapasztalható utasszámot és a menetrendszerűséget vizsgálták. A nyár óta beérkezett utasészrevételek és az utasszámlálás során nyert adatok alapján változtatásokra tett javaslatokat a legutóbbi közgyűlés elfogadta. Íme a részletek!

Borsányi Bea

Fotó: Fehér Gábor / FMH-Archív

10-es járat

A reggeli csúcsidőben munkanapokon az Autóbusz-állomás és a Rádiótelep között rásegítő 10-es járat indul a Vörösmarty középiskola diákjainak szállítására. Ezek csak tanítási napokon közlekednek 7.25 órás indulással, 10G jelzéssel az Autóbusz-állomástól és csak a Jancsár utca és a Rádiótelep megállóhelyeken áll meg. 

12Y járat

A 12Y vonal az Autóbusz-állomást és az Új Váralja sorról elérhető vállalkozói területet köti össze. A vonalon a műszakváltásokhoz 2-2 járat közlekedik mindkét irányba 10 perc eltéréssel. A járatok kihasználtsága hétvégén különösen alacsony, ezért munkanapokon és hétvégén is csak 1-1 járat marad meg.

13-as járatok

Az Alföldi Tej Kft. Seregélyesi úti üzemében dolgozók hétvégi munkába járásának elősegítésére szabad- és munkaszüneti napokon a Csapó utcából 17.40 órakor a induló 13A járat ezután 10 perccel korábban indul. A 13G és 13Y gyorsjáratok a jövőben mindkét irányban megállnak a Kinizsi utcai megállókban. Ugyanakkor a Csapó utcából 21.30 órakor és a Babér utcából 22.10 órakor induló 13A járatok betérnek a Zsurló utcába is, ezzel együtt a munkanapokon 21.30 órakor az Autóbusz-állomásról és 22.10 órakor a Zsurló utcából induló 13Y járatok megszűnnek. 

16-os járat

A 16-os autóbuszjáratok a jövőben mindkét irányban megállnak a Szabadságharcos út megállóhelyen is. 

20-as járat

A 20-as autóbuszvonalon munkanapokon, csúcsidőben az alacsony utasforgalom miatt az eddigi 15-25 perces követési időköz helyett csúcsidőben 30, csúcsidőn kívül pedig 60 perces követési időközzel járnak majd a buszok. 

23-as járat

A 23-as buszok a JózsefAttila utca – Budai út csomópontban a balra kanyarodások letiltása óta a Videoton Ipari Park irányába haladva a Gáz utcán közlekedtek, a Jancsár utca felé pedig a József Attila utcán maradtak. A jövőben a 23-as autóbuszvonal mindkét irányban a Gáz utcán jár. A Jancsár utca felé közlekedő járatok ezután a Budai úti könyvtár előtti megálló helyett az Alba Regia Sportcsarnokkal szemben állnak meg, illetve érintik a Széna téri megállót is. A József Attila utcában megszűnik az Áron Nagy Lajos tér „D” megállóhely, helyette az OTP melletti „A” jelűkocsiálláson lehet fel- és leszállni.

A Jancsár utcából 5.10, 13.10 és 21.05 órakor és a Videoton Ipari Parktól 14.10 és 22.10 órakor induló 23-as járatok a jövőben betérnek az Európa Ipari Park megállóba is, valamint új 23-as járat is indul: naponta 6.10 órakor a Videoton Ipari Parktól. Ezzel együtt a munkanapokon a Videoton Ipari Parktól 5.40 órakor induló 23-as járat és az M26 járat megszűnik. 

24-es járat

Az alacsony utaslétszám miatt a 7.20 órakor a Jancsár utcából induló 24-es járat mellett közlekedő rásegítő járat megszűnik. 

26-os járatok

A 26G és 26C járatok ezentúl mindkét irányban megállnak az Olaj utca megállóban is. Ugyanakkor szintén az alacsony járatkihasználtság miatt megszűnnek a 13.35 órakor a Videoton felé és a 14.45 órakor az Autóbusz-állomás felé induló 26G járatok.

27-es járat

Az autóbusz-állomást és az Európa Ipari Parkon összekötő 27-es vonalon is történnek változások: a műszakváltásokra induló járatok számát csökkentik, ugyanakkor reggel és délután egy-egy új járatot állítanak be, hogy segítsék a szellemi dolgozók munkába- és hazautazását. 

37-es járat

A munkanapokon 4.30 órakor és szabad- és munkaszüneti napokon 4.40 órakor a vasútállomástól induló 37-es járat a jövőben mind a két irányban 4.25 órakor indul. Ugyanakkor tanítási napokon a vasútállomástól 7.30 órakor induló 37-es járat előtt 10 perccel, azaz 7.20 órakor 37A jelzéssel indítanak buszt, az autóbusz-állomástól az Opole térig.

A menetrendi változások május 13-tól lépének életbe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában