Folytatódik a lebontott Lövölde utcai kerítés kálváriája

2023.04.28. 20:00

Legális-e egy társasház körbekerítése, ha az közterület? Ennek jártunk utána

Ahogy azt megírtuk múlt héten lebontották a 19. századból fennmaradt, ma már balesetveszélyes kerítést Székesfehérváron, a Lövölde utcában.

Déri Brenda

Fotó: Házi Péter / Fejér Megyei Hírlap

A kerítés az egykori Székesfehérvári Országos Királyi javítóintézet, ma már egy társasház előtt volt és lebontása hatalmas felháborodást váltott ki néhány lakóból. Utánajárva az esetnek megtudtuk, hogy a lakók szerették volna renováltatni és ezáltal megtartani a kerítést, de ez több okból kifolyólag sem valósulhatott meg, így felháborodásuk nem volt jogos. Egyrészről megbizonyosodunk a felől, hogy valóban nem állt műemléki védelem alatt, ahogy azt korábban állította egy a kerítés lebontását sérelmező posztoló a közösségi médiában. Másrészről az idő vasfoga jócskán elnyűtté tette és balesetveszélyessé vált, ami miatt muszáj volt lebontani, még akkor is, ha helyére újat húztak volna fel. Harmadrészről pedig az önkormányzatnak nem állt a rendelkezésére olyan anyagi forrás, ami megengedte volna a kerítés felújítását és az sem utolsó, hogy a kerítés egy közterületi részt zárt el a társasház körül. Ezt pedig nem lehet, senki nem rendelkezhet önhatalmúlag egyik közterület felett sem. De, hogy utóbbit még inkább tisztázzuk, megkerestük az önkormányzatot, akik a következőről tájékoztatták a feolt:

„Ami a földhivatali nyilvántartás szerint közterület, azt nem használhatják a környékbeliek saját területükként, és ilyen engedély sem adható ki a lakók számára”- közölték.

Érdeklődtünk továbbá, hogy mi a hivatalos eljárás abban az esetben, ha a város más pontján hasonlót tapasztalnak?

„Ha új illegális elkerítést észlelnek a hivatal vagy más hatóságok szakemberei, akkor felszólítják a társasházat, hogy állítsa helyre az eredeti állapotot. Ha ezt nem tennék meg, akkor hatósági feljelentéssel lehet élni, de nyilván mindenhol a kérdések közös és békés rendezése a legfontosabb szempont”- válaszolták. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában