Az elődök emléke előtt is tiszteleg a Széphő

2023.04.17. 17:30

Különleges időutazás a "villanytelepen": 120 éve indult el a villanytermelés a Királysoron

1903 január 1-én, a mai Királysoron indult meg a helyi villamosenergia-termelés Székesfehérváron. Az évforduló alkalmából, a nagy elődök emléke előtt is tisztelegve, a SZÉPHŐ Zrt. különleges időutazásra hívja az érdeklődőket.

Házi Péter

Gőzturbinák a villanytelepen 1934-ben

Forrás: fehervar.hu/Molnár Tibor építész képeiből

Kezdetben a székesfehérvári közterületek, terek, városi épületek, illetve a fehérvári otthonok világításához használták fel azt az áramot, amelyet az 1903 január 1-jén munkába állított első fehérvári villanytelep termelt a mai Királysoron. Ezen a területen ma már a fűtőerőmű működik, ám számos épület, épületrész, gép tanúskodik az egykori villanytelep funkciójáról. 

Az évforduló méltó megünneplése céljából - amint a cég hírül adta - a szakmai örökös SZÉPHŐ Zrt. októberig havi egy-egy alkalommal időutazásra invitálja a meghirdetett bejárásokra jelentkezőket, hogy közösen emlékezzenek meg a Király sori erőmű történetéről, az idők során betöltött változó szerepéről.

A Király sor 1/b. alatti erőmű-látogatások az alábbi időpontokban, minden esetben 17 órakor indulnak: április 20. (csütörtök), május 18. (csütörtök) és június 22. (csütörtök).

Regisztrálni a [email protected] e-mail-címen, illetve a +36 70/5038-276-os telefonszámon lehet. Itt kérik jelezni a résztvevők nevét és telefonos elérhetőségét, valamint a kísérők számát. A 6-16 év közöttiek csak felnőtt kíséretével vehetnek részt a programon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában