Különleges, éteri hangok

2023.04.22. 15:00

Időnként különös hangokat hallani a Velencei-tónál - vajon szirének költöztek a tóba?

Már a Velencei-tónak is vannak szirénei? Különleges, éteri hangok hallhatók a tóparton bizonyos helyeken és időjárási viszonyok között.

S. Töttő Rita

Gárdonyban, a Holdfény sétány mólóján is jól hallhatók szeles időben a különös dallamok – persze a korlátok közelében

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

A Velencei-tó partján sétálva egyre több felújított, megújult partszakaszon időzhet az ember. A kikötők és mólók mentén erősen szeles időben szirének hangjára figyelhet fel az arra sétáló. Valóban olyan hangokat hallhatunk, mintha éteri dallamok szállnának a levegőben. Vajon tényleg a csodás hangú, de gyilkos természetű nimfák énekelnek nekünk? A folyamisten és múzsája tengerészeket kísértő alakjai? E hangokat elcsípni, hangfelvételt készíteni szinte lehetetlen, még a legerősebb hangok sem rögzülnek a digitális eszközökön… Különös.

Ám hamar kiderül, hogy a vadonatúj korlátok azok, amelyeket a szél hangszerként használ, s melyek lyukas és üreges fémtestén süvít át a szél. A hangok pedig, melyeket a természet és az ember alkotta tárgy képez, izgalmas történeteket idéz a Velencei-tóra…

A sukorói kikötő meglehetősen szeles vidék, itt rendszeresen hallani a Velencei-tó „sziréneit”
Fotós: S. Töttő Rita / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában