Repülős legenda

2023.04.09. 07:53

Egy öreg vadász újjászületik Börgöndön

A székesfehérvári Albatrosz Repülő Egyesület nem csupán üzemelteti, de erejéhez mérten fejleszti is a patinás múltú börgöndi repülőteret. A törekvés része az egykori, öreg légijárművek tisztelettel való megőrzése, és egy leendő repülőmúzeum kialakítása.

Tihanyi Tamás

A börgöndi MiG–15-ös egy olyan korszakot idéz, amelynek ma már egyre kevesebben élnek átélői. Ezért is fontos a tárgyi emlékek megőrzése

Fotó: Albatrosz RE

A legutóbbi nagyszerű légiparádé alkalmával, szeptember 11-én már egy új hangárban várták Börgöndön azokat a látogatókat, akik az addig megőrzött és felújított repülőeszközökkel is szívesen megismerkedtek. A legfontosabb cél nyilvánvalóan továbbra is az, hogy elkészüljön Rotter Lajos legendás, nemzetközi hírű vitorlázó repülőgépének hiteles másolata, amely az 1936-os berlini olimpián véste képletesen kőbe hazánk aerodinamikával foglalkozó legjobb szakemberének nevét. De a Nemerén kívül más is készül, épül Börgöndön.  

Nemrégiben volt 70 éve, hogy Magyarországra érkezett a 3071-es gyári számú MiG-15-ös lökhajtásos repülőgép, amely egyre közelebb kerül eredeti, ötvenes évekbeli állapotához. Az elmúlt egy hónapban is sokat haladtak azok, akik a felújításán dolgoznak. Megérkezett az „új” kabintető, amelyről Börgöndön szerelték le a gyári külső és belső burkolatot. A börgöndi repülősök tudták, hogy a különböző gyárakban készült 15-ösök között voltak eltérések, ennek ellenére az 1956 januárjában, Lengyelországban készült kabintető úgy passzolt saját MiG-15-ösükhöz, mintha a géppel együtt készítették volna. 

A kabintető minap érkezett meg, aztán a helyére került, de a teljes felújítás még sok munkát igényel
A kabintető minap érkezett meg, aztán a helyére került, de a teljes felújítás még sok munkát igényel 
Fotós: Albatrosz RE

Aztán minap, húsvétra megkapták az utolsó hiányzó műszert is, így teljes lett a műszerfal, valamint a célzókészülék felújítása is befejeződött: úgy működik, mint 70 évvel ezelőtt!  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában