Az állatok védelme az első!

2023.04.05. 14:00

Denevér búvóhelyet találtak a kidőlt nyárfában

Még múlt hét elején az erős szél következtében kidőlt egy korhadt nyárfa Feketehegy-Szárazrét környékén, amelynek egy nagyobb ürege a rőt koraidenevérek búvóhelyéül szolgált.

Déri Brenda

Forrás: Sóstó Vadvédelmi Központ Facebook

Miután a Városgondnokság értesült az esetről, a fasorfenntartási csapat a helyszínre sietett és annyi állatot mentett meg, amennyit csak tudott. Szerencsére voltak az üregben olyan denevérek, amelyek egyből kirepültek, de akadtak olyanok is, amelyek elpusztultak volna a szakemberek segítsége nélkül. A részletek felől érdeklődve megkerestük Csete Gábort, a Városgondnokság természetvédelmi vezetőjét, aki elmondta, hogy csapatával 25 egyedet tudtak dobozba helyezni és elvinni a Sóstó Vadvédelmi Központba. Közülük sajnos a gyengébbek, összesen hatan elpusztultak, de a többieket a front elvonultával kihelyezték a központ udvarán található denevérládába, ahonnan már el is repültek. 

A természetvédelmi vezető hozzátette, hogy a denevérek a repedések és a barlangok mellett gyakran választják a fák odvait is búvóhelyül, így kiemelten figyelnek arra, hogy egy esetleges szükségszerű favágásnál nehogy kárt tegyenek az állatokban. 

– Vannak olyan esetek, amikor muszáj kivágni egy fát. Ilyen az, amikor úgy ítéljük meg, hogy balesetveszélyes, mert korhadt vagy kárt tett benne az időjárás. Fontos, hogy óvatosan és fokozatosan kezdjünk bele a favágásba és, ha búvóhelyet találunk akkor abbahagyjuk a vágást. Legtöbbször az állatok maguktól kirepülnek és azt követően folytathatjuk tovább a fakivágást – részletezte Csete Gábor, majd hangsúlyozta, jelenleg költési időszak van, így csak nagyon indokolt esetben vágnak ki fákat. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában