Oktatás

2023.04.30. 08:00

Bee Bot, a robot méhecske az enyingi Szirombontogató Óvodában

Az elmúlt években is folyamatosan végbemenő generációs váltással fontos lépést tartani. Tolnai Zsuzsanna szerint a XXI. század bizonyosan az alkotókról fog szólni.

Hajdú Marianna

A Bee Bot nem csak a programozást és kódolást segíti, de a gyerekek rejtett képeségeit is képes a felszínre hozni és erősíteni.

Fotó: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

A felgyorsult technikai és technológiai fejlődéshez minden bizonnyal a gyerekek alkalmazkodnak a legjobban. Az új információkat hihetetlen sebességgel képesek magukba szívni és agyukban elraktározni. Emlékszem még, amikor az én gyerekem volt hasonló korú kis palánta. Ámulva figyeltem, hogyan képes pillanatokon belül elbánni a modern kor vívmányaival. Nincs ez másként ma sem a kisgyerekek körében. A technika és a modern technológia mindennapjaik része, a mobiltelefon már a két-három éves gyerekek kezében is ott van, így nem meglepő, hogy a robotika az elmúlt években az óvodákban is megjelent.

De vajon mit is jelent ez pontosan? Az én lelki szemeim előtt – ezen a szinten – maximum “Mikrobi” hajdani mesealakja sejlik fel. Mint kiderült, korántsem erről van szó. Az enyingi Szirombontogató Óvoda vezetője,Tolnai Zsuzsanna mutatta meg, miben is különböznek robotjaik “Mikrobitól”.

Az óvoda vezetője az oktatási hivatal egy esélyteremtő, hátránykezelő pályázatban ismerte meg robotikát, amely azonnal megragadta a fantáziáját. A Bee Bot alkalmazásának lényege a jövőbe mutató gondolkodás fejlesztése az óvodáskorú gyerekek körében. A pedagógus meglátása, hogy az olyan helyzetű óvodák részére, ahol azért vannak területi és pszichológiai hátrányok, fontos az ilyen korszerű pedagógiai módszerekkel és eszközökkel foglalkozni. Az óvodai hétköznapokban nem mutatkoznak meg úgy a hátrányok, mint az otthoni környezetben. Hiába mások a gyerekek, az óvodai foglalkozások során igyekeznek minden gyereknek lehetőséget biztosítani, minden gyereknek a saját egyéni fejlődésére figyelve segíteni a hátrányok leküzdését.

Az úgynevezett padló robotok nem mások, mint cuki kis méhecskék, amiket a gyerekek saját maguk programozhatnak. Előre megtervezett, padlóra helyezhető, különböző figurákkal tarkított, négyzetrácsos szőnyegen kell a figuráknak végig haladni úgy, ahogy a gyerekek az irányokat beprogramozták rajtuk. Ehhez elengedhetetlen, hogy a kicsik megfelelő térbeli tájékozódással bírjanak. Fontos tudni mit jelent a jobbra, a balra, merre van az előre és a hátra. A szőnyeg ugyan előre el van látva a megadott mezőkben figurákkal és jelzésekkel, de a hozzá tartozó kártyák ezerféleképpen tudják színesíteni, és akár bonyolítani a feladatokat, a gyerekek életkorára és fejlettségi szintjéhez igazítva. A kódolási folyamatokat játékos keretek közé ültetik, ami lehet akár egy mese lemodellezése a Bee Bottal, a lefektetett pályán. A kis robot felismeri az akadályokat, miközben követi a gyerekek által beprogramozott kódokat. Merre induljon, milyen távot tegyen meg, hol találja a célt. A térbeli tájékozódást a tornateremben is gyakorolják a kicsik. A Bee Bot féle pályát itt nagyobb méretekben alkották meg, szőnyegekkel, padokkal megépítve. A gyerekeknek maguknak kell végig haladni a pályán és követni a kódok által megadott utasításokat. A játékos feledatok képesek tovább fejleszteni a gyerekek képességeit, illetve megmutatni a rejtett erősségeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában