Frissen Fejérből

2023.04.04. 12:30

A mentőszolgálat első helikopteres mentése Baracska környékén történt

Az M7-es autópályán, annak is a Budapest felé vezető oldalán, a 36. kilométerszelvénynél történt az Országos Mentőszolgálat első helikopteres mentése 1980-ban.

Szanyi-Nagy Judit

A HA-BCA lajstromjelű gép, amellyel az első mentés zajlott

Forrás: Országos Mentőszolgálat közösségi oldal

Minderről közösségi oldalukon, múltidéző sorozatukban számoltak be a mentők, akik azt is megírták: a mentőegység a budaörsi repülőtérről indult a helyszínre, Baracska közelébe, a HA-BCA lajstromjelű géppel. 

Nem hivatalos információk szerint az akkori mentőegység három főből: a pilótából, a mentőorvosból és a mentőápolóból állt.

A Fejér Megyei Hírlap archívumában kutakodva előbb egy 1980. január 16-ai cikkbe botlottunk, ahol az olvasható: "Régi gondja a mentőknek, hogy az M7-es autópályán és más nagyforgalmú főutakon csúcsidőszakokban nehezen tudják megközelíteni a közúti balesetek színhelyét. Ezért, a rendőrség már jól ismert helikopterei mellett, a helikopteres mentőszolgálat is feltűnik majd az autópálya fölött, csúcsforgalmi időszakokban. 

Az idei idegenforgalmi előszezontól, májustól végez majd betegszállítást az a két lengyel gyártmányú helikopter, amely a nagyobb vidéki kórházak közelében kap leszálló pályákat. A korszerűsítésnek nagy előnye, hogy a karambolok életveszélyes sérültjeit csúcsforgalomban is rövid idő alatt lehet majd a legközelebbi kórházba szállítani."

1980. január 19-én már arról írt a lap egy kép kíséretében, hogy "Két darab MI–2-es típusú mentőhelikopter érkezett az Országos Mentőszolgálat légi betegszállító csoportjának. A Lengyelországból – »saját lábukon« – a budaörsi repülőtéren leszálló gépeket május közepén állítják üzembe. Addig a leendő pilóták »taneszköze« lesz."

Sajnos az ominózus cikket, amiben a balesetről írnak, nem találtuk meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában