Frissen Fejérből

2023.04.22. 15:30

A Föld Napján zárult az első Planéta Pajtik program

A székesfehérvári Hétpettyes Óvoda tavaly új projektbe fogott, amelynek eredményeként ősszel elindult a Platéna Pajtik Program. Zöld óvodák eddig is voltak – a Hétpettyes is a sorba tartozik -, de a jövőben a cél, hogy Planéta Pajtis óvodák is legyenek. Minél több, annál jobb, így az ovisok kicsi ökológiai lábnyoma felnőttként is kicsi maradhat.

Borsányi Bea

Fotó: Simon Erika

A Planéta Pajtik program - melyet az óvoda pedagógusai dolgoztak ki - érthetően, színesen és könnyedén tár a gyermekek elé komoly környezetvédelmi témákat olyan gondolkodtató, mozgásos, zenés játékokkal, melyek problémamegoldásra sarkallják őket. – Heti rendszerességgel tartottunk a gyerekeknek délutáni foglalkozásokat ősztől kezdve két óvónéni vezetésével, melyeken olyan problémaköröket jártunk körbe, mint pl. az energiatakarékosság, a hulladékmentesség vagy az erdők, rétek, vizek védelme. Azt szeretnénk a programmal elérni, hogy az óvodáskorúak még pici ökológiai lábnyoma később is kicsi maradjon. Ha pedig erre idejekorán, tudatosan kezdenek készülni, vélhetően felnőtt korukban is a természettel összehangban tudnak majd működni – mondta a feol.hu kérdésére Deák Barbara, óvodavezető. 

Fotó: Simon Erika

A Föld Napján, szombaton a tanultakat mutatták be a Planétás nagycsoportosok kis jelenetek formájában, amiből film is készült. A délelőtt további részében aztán a különböző, az udvaron kialakított természetvédelmi pontokon folytatódott a játék, de voltak kézművesfoglalkozások is, melyek keretében, a természetes háztartás jegyében készült WC tisztító bomba, de hulladékból kulcstartó is. Tartottak felnőtteknek is érdekes workshopokat és mini piaccal is készültek, ahol újrahasznosított tárgyakat vásárolhattak az érdeklődők.

A program elnyerte a székesfehérvári és a megyei önkormányzat támogatását is, így a jövőben a fehérvári és a régióbeli óvodáknak is lesz lehetőségük csatlakozni, hogy minél több kisgyermek válhasson Planéta Pajtivá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában