Kiváló eredmények a 2022-es esztendőben

2023.04.16. 19:00

A Fejér Vármegyei Polgárőr Szövetség közgyűlése

A Fejér Vármegyei Polgárőr Szövetség április 15-én Székesfehérváron, az Árpád Szakképző Iskola és Kollégium éttermében megtartotta a 2022-es esztendőt értékelő közgyűlését.

Csató József

Fotó: Csató József

A Fejér Vármegyei Polgárőr Szövetség április 15-én Székesfehérváron, az Árpád Szakképző Iskola és Kollégium éttermében megtartotta a 2022-es esztendőt értékelő közgyűlését.

Cseh István vármegyei elnök köszöntötte az esemény résztvevőit, köztük dr. Túrós Andrást, az Országos Polgárőr Szövetség elnökét, Szabó Vendel rendőr ezredest, rendőrségi főtanácsost, a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetőjét, főkapitányt, Rabóczki Zsolt tűzoltó alezredest, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelőjét és Márton Zoltánt, a Fejér Vármegyei Polgárőr Szövetség titkárát.

Cseh István tartott beszámolót a 2022-es esztendő sokrétű munkájáról. Mindjárt az elején leszögezte, hogy a tavalyi év a vármegyei szövetség kiemelkedő esztendője volt.

Fotós: Csató József

A Fejér Vármegyei Polgárőr Szövetség tagegyesületei az alapfeladataikat színvonalasan, a korábbi évekhez hasonlóan, jó hatékonysággal teljesítették, a rendelkezésre álló erőforrásokat tervszerűen és jól hasznosították. Az OPSZ irányelveinek megfelelően elsősorban a kistelepülések  biztonsága került  előtérbe.

A polgárőrök munkájukkal bizonyították, hogy képesek válságos időszakban is helytállni, embertársaikon, különösen az időseken segíteni. Ez az akaraterő megmutatta, hogy Fejér Vármegye polgárőrei egységesek.

A határvédelmi munka során 59  fő összesen 8448 órát teljesített az illegális migráció visszaszorításában, megfékezésében. Polgárőreik bátrak voltak, jól ellátták hazafias kötelességüket.

Tavaly a vármegye 104 egyesületében 4017 polgárőr 770699 szolgálati órát teljesített. Az egy polgárőrre jutó szolgálati óraszám 192 óra volt.

A Magyar Falu 100 Program megvalósulása során 5 egyesület alakult újjá.

Hatékonyan elvégezték közterületei járőrszolgálataikat, a szükséges és igényelt mértékben, a rendőrségi körzeti megbízottakkal együtt.. Az igényeknek megfelelően folyamatosan el láttak rendezvénybiztosítási feladatokat is.

Huszonöt iskolával van együttműködési megállapodásuk. A katasztrófavédelemmel is kitűnő a kapcsolatuk. A mezőrökkel és a halőrökkel is együttműködnek.

A Velencei tavi idegenforgalmi munkában  hét  egyesület vett részt.  A Gárdonyi Városi Rendőrkapitányságtól óriási támogatást kaptak ezek az gyesületek, amelyeknek polgárőrei 2398 szolgálati órát teljesítettek.

A külterületek biztonsága, környezetünk védelme programot is jól teljesítették. Kiemelt szerepet vállaltak lovasaik. Hat egyesületükből a 22 lovas polgárőr összesen 5460 szolgálati órát teljesített a múlt esztendőben.

Fotós: Csató József

A vármegyei egyesületek Mindenszentek ünnepén és a halottak napján folyamatosan biztosítási feladatokat láttak el a temetőkben.

A vármegyei elnök kiemelte: a rendőrségi együttműködés során mindig számíthattak a rendőrség támogatására, a rendőri vezetés, illetve a közvetlen szolgálatot ellátó rendőrökre, körzeti megbízottakra. Sokat fejlődött és hatékonyabb lett az együttműködésük, számítanak a polgárőrökre a közös munka során.

A katasztrófavédelemmel is  kitűnő a kapcsolatuk, továbbképzésen is részt vettek a polgárőrök.

A Magyar Laddarúgó Szövetség Fejér Vármegyei Igazgatóságával is jól együttműködnek,  mérkőzéseket  biztosítanak, ezért tavaly négy egyesület kapott támogatást.  Ugyancsak együttműködnek a NAV-val és a Magyar Postával.

A múlt év rendkívül eredményes volt a szövetség életében, köszönhetően a 104 egyesületben önkéntes bűnmegelőzési munkát végzett 4017 polgárőrnek, közülük 104 az ifjú polgárőrök száma.

Cseh István  ismertette  az  idei sokrétű feladatokat is. A nehéz gazdasági helyzetben minden bizonnyal megnő a vagyon elleni bűncselekmények száma, erre fel kell készülnie a polgárőröknek is.   Rendkívül fontos a Gondoskodó Polgárőrség program, a 12 pont szerinti tevékenység. Előtérbe helyezik a demonstratív gyalogos, kerékpáros, robogós szolgálatokat, a külterületeken pedig a lovas szolgálatokat. Tovább erősítik együttműködésüket a stratégiai partnerekkel,   különösen  a rendőrséggel és az önkormányzatokkal.

2023 egyben a takarékosság éve is. A rendelkezésre álló költségvetési források, a takarékos gazdálkodás mellett, kielégítően biztosítják majd a polgárőrség működésképességének  a megőrzését.

A közgyűlésen Ábele Márton, a Fejér Vármegyei Polgárőr Szövetség Felügyelő Bizottságának elnöke tartott beszámolót a múlt évi gazdálkodásról. A közgyűlés egyhangúan elfogadta a tavalyi évről szóló beszámolót,  és  az idei költségvetést.

Fotós: Csató József

A közgyűlésen dr. Túrós András, az Országos polgárőr Szövetség elnöke köszöntötte a vármegye polgárőreit és megköszönte a 2022-ben végzett kiváló tevékenységüket. Hangsúlyozta, hogy a vármegye élen jár a dunántúli szövetségek közül, de országos viszonylatban is dobogós helyet érdemel tavalyi munkája alapján. Országosan az egy polgárőrre jutó szolgálati órák száma tavaly 144 volt, Fejérben viszont 192!

A múlt év a polgárőrség arany korszakának tekinthető mindenképpen, A kormányzat minden szükséges támogatást megadott az OPSZ-nek, az idei költségvetést is biztosította számukra. Takarékos gazdálkodással minden bizonnyal teljesíteni tudják az idei sokrétű feladataikat is.

Arra kérte Fejér vármegye polgárőreit, hogy az idén is tegyenek meg mindent a megnövekedett feladataik maradéktalan teljesítésért.

Szabó  Vendel rendőr ezredes,  vármegyei  rendőr-főkapitány is elismerését és köszönetet fejezte ki a polgárőröknek és családtagjaiknak a tavalyi önzetlen és eredményes munkájukért. Továbbra is fontos szövetségesüknek tekinti a rendőrség a polgárőrséget és közösen dolgoznak majd az idén is nem könnyű feladataik végrehajtásáért.

Rabóczki Zsolt tűzoltó alezredes, polgári védelmi főfelügyelő,  a  Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság köszönetét  és elismerését tolmácsolta a  polgárőröknek. Együttműködésük kifogástalan és továbbra is számítanak a vármegye polgárőreire. Tavalyi munkájukat megköszönve Elismerő Oklevelet nyújtott át Pintér Lászlónak, a Székesfehérvári Városi Polgárőrség elnökének és Paál Andrea városi titkárnak.

Az eseményen dr. Túrós András, Szabó Vendel és Cseh István kitüntetéseket és elismeréseket adott á a kiváló munkát végző polgárőröknek:

OPSZ Elnöki Dicséretben részesült Fehér István, a Velencei Polgárőrség elnöke és Horváth István, a Perkátai Polgárőrség elnöke.

A Polgárőr Érdemkereszt  arany fokozata kitüntetést kapta: Ambrus Ferenc, a Pázmándi Polgárőr Egyesület elnöke, Zámbó Jánosné, a Zichyújfalui Községi Polgárőr Egyesület elnöke és Bognár János, az Alba Regia Polgárőr Egyesület elnöke.
Az ezüst fokokozatot hárman vehették át: Krizsák Szabina, a Zichyújfalui Községi Polgárőr Egyesület elnökhelyettese, Stockinger Dávid, a Velencei Polgárőrség tagja és Baráth János, a Kincsesbányai Polgárőrség elnöke.

A bronz fokokozatot ugyancsak hárman érdemelték ki: Novozánszky Csaba, a Ráckeresztúri Vagyon és Polgárőrség elnöke, Csere Kinga Izméne, a Perkátai Polgárőrség  tagja és Bartók Béla, a Rácalmási Szent György Polgárőr Egyesület tagja. Szent István Plakettet tizenhatan, az Év Polgárőre elismerést heten, Elnöki Plakettet pedig huszonketten  vehettek át. Tárgyjutalomban pedig hatan részesültek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában