Az országjárás állomása ezúttal megyeszékhelyünk volt

2023.03.11. 15:15

Workshopot tartottak Székesfehérváron a fenntarthatóság jegyében

Kultúra és fenntarthatóság Székesfehérváron címmel interaktív workshopot tartott március 11-én, szombaton a Fenntartható Városok szervezete.

Déri Brenda

Fotó: ÖKK

A jelenlévőket Lehrner Zsolt alpolgármester üdvözölte, majd egy rövid köszöntő után kezdetét vette a workshop, mely során Bartuszek Lilla Judit, a Fenntartható Városok elnöke megismertette a résztvevőkkel munkásságukat, azaz a Több, mint zöld! programsorozatot, illetve azt, hogy hogyan tudnánk a fenntarthatóságot még inkább beleintegrálni a mindennapjainkba. Prezentációjában az alapoktól kezdve mutatta be, hogy voltaképpen mi is ez a sorozat, mi a fenntarthatóság és hogyan tudnák a városok úgy átformálni működésüket, hogy minden esetben a fenntartható alternatívákat vegyék kiindulópontul. 

Az alapítvány elnöke egyik ilyen megoldásként a „15 perces város” modellt látja, mely lényegében egy olyan városi struktúra, ami lehetővé teszi lakói számára, hogy otthonuktól minden alapvető szolgáltatást elérjenek, akár már gyalogtávból vagy bármilyen tömegközlekedési eszközzel, így elkerülve a felesleges autózást. Ugyanekkor hangsúlyozta, hogy egy ilyen „15 perces város” kialakítása akár évekbe is telhet. 

A Székesfehérváron tartott workshop egyébként az alapítvány országjárásának egyik állomása volt, akik hónapról hónapra más- és más városokba látogatnak el, hogy átadhassák tudásukat a fenntarthatóság témakörében, ezzel elősegítve, hogy az elméleti tudást a gyakorlatban is alkalmazzák a települések. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában