Harminchárom nedű

2023.03.20. 07:30

Pálinkák seregszemléje Adonyban

A harmadik pálinkamustráját rendezte meg nemrég a Duna menti Szent Orbán Borrend Adony a Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtárban.

Agárdy Csaba / DH

Harminchárom pálinkát kóstoltak, értékeltek

Fotó: Agárdy Csaba / DH

Az eseményre nemcsak a kistérség pálinkáit nevezték be, hanem Dunaföldvárról, Siklósról, sőt a Mátraaljáról, Bodonyból is érkeztek minták.

Schmidt Attila, a Szent Orbán Borrend nagymestere köszöntötte először a megjelenteket. Elmondta, huszonöt regisztrációt fogadtak el. Majd László Norbert perkátai pálinkabíráló, aki egy éve a Szent Orbán Borrend tagja, vette át a szót. Felhívta a figyelmet, mindenki bátran mondja el a pálinkákról a véleményét, és a véleményeket mindenki tartsa tiszteletben.

A pálinkamustra vendége volt Győrfi Bertalan, a sólyi Szent István Pálinka Lovagrend nagymestere. Az este során harminchárom tételt értékeltek a szakavatott bírák és a résztvevők közösen. A mustrát a húszpontos bírálat szerint tartották meg (tisztaság, karakter, szájérzet, harmónia, tartósság), sorrendben a csonthéjasok, az almatermésűek, az erdei gyümölcsök, majd a szőlő (törkölyök, párlatok is) következtek.

Tizenhárom arany­, öt­öt ezüst­ és bronzérem talált gazdára, viszont tíz hibás tétel is érkezett. A mustra végén kiválasztották az est két legkiválóbb pálinkáját, vagyis az aranyérmesek közül is a legjobbakat. Ezek a bodonyi Béres Gábor 2022­es készítésű birspálinkája, illetve az adonyi Fónad József 2022­es vegyes seprőpárlata lett.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában