Üzleti érdek kontra látkép

2023.03.14. 11:30

Miért nem lehet kint a bolt reklámtáblája a Fő utcán?

Sokan kaptak figyelmeztetést a közelmúltban, hogy nem helyezhetik ki a reklámtáblákat a Fő utcán. Így a főszezon kezdete előtt még van idő elindulni a bürokrácia útvesztőiben. Nem tilos ugyanis a reklám, de procedúra előzi meg.

Horváth-Buthy Lilla

Az üzleti érdekek is fontosak, de a városkép is! - ez a polgármester véleménye

Fotó: FMH-archív / E. Tringli Alexa

Hamarosan itt a jó idő, a hőmérő higanyszálának felkúszásával egyenesen arányosan nő a Fő utcán és a belvárosban sétáló emberek száma is. Éppen ezért nem mindegy, hogy a mellékutcai üzletek, vállalkozások be tudják-e vonzani a vásárlókat. A legutóbbi online polgármesteri fogadóórán egy Basa utcába irányító, földre helyezett reklámtábla is szóba került, amit a tulajdonosnak el kellett távolítania, s nem érti az okokat. Mint írta, mivel a fősodorból kiesik a mellékutcai vállalkozása, valamivel muszáj az emberek tudtára adni a létezését. Cser-Palkovics András megírta a miérteket.

Engedélyeztetni kell minden belvárosi hirdetőtáblát
Fotós: FMH-archív / Beke Zsombor

A konkrét problémafelvetés úgy kezdődött, hogy a hölgy és a Fő utcán vállalkozó társai ügyfélkapun keresztül értesítést kaptak, miszerint a reklámozás céljából kihelyezett megállítótábláikat a továbbiakban nem helyezhetik ki a Fő utcára. Majd leírta, üzlete a Fő utcáról leágazó Basa utcában van, éppen ezért szeretné a sétálóutcán közlekedő népes gyalogosforgalom szemét a boltjára irányítani. Az üzleti érdeket természetesen a polgármester is elismeri, azonban válaszában felhívta a tulajdonos-üzletvezetők figyelmét az eljárásrendre is, hiszen ezekre a táblákra engedélyt kell kérni.

- Minden vállalkozás felszólítást kapott, akiknek engedély nélkül volt kint bármilyen eszköze. Konkrétan senkinek nem volt érvényes engedélye. Mindenkinek le kell folytatnia a Főépítész Irodán a településképi eljárást, akinek nincs, és ezt követően közterület-használati engedélyt kell kérni. Az eljárások során lesz tisztázva, mit, hova, és hogyan lehet kihelyezni. Nem szeretnénk megakadályozni a reklámozás lehetőségét, de szeretnénk egy kis rendet és figyelni a városképre is - írta válaszában a városvezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában