Ne dőlj be a csalóknak!

2023.03.18. 15:30

Már semmi se szent: A nemzeti ünnepen is próbálkoztak a kiberbűnözők

Sajnos nem akarnak kimenni a divatból az SMS-csalások, sőt, a módszerek egyre kifinomultabbak. A téma komoly, a csalók több millió ember számát szerezték meg és jutnak el nem csak Fejér vármegyében, de más területeken élőkhöz is. Ezúttal egy sárosdi hölgy kereste fel panaszával a feol.hu-t.

Kecskés Zoltán

Többnyire külföldi, +33-as előhívóval rendelkező telefonszámokról keresik a potenciális áldozatokat az adathalászok.

Fotó: Kecskés Zoltán

Az elmúlt hónapokban adathalász csalásra figyelmeztetett már az OTP Bank, az ERSTE Bank és a Takarékbank, valamint a Díjnet is, de a telekommunikációs cégek, sőt a streaming szolgáltató (Netflix) nevében is egyre több ügyfelük kap gyanús SMS-üzeneteket, többnyire külföldi, +33-as előhívóval rendelkező telefonszámokról. Kijelenthető, hogy sajnos az elmúlt években már mindenhova begyűrűztek a csalók, bárki álcáját felveszik a cél érdekében. Már sem az áldozatok személye, sem az időpont nem szent nekik. 

A napokban az egyik Dél-Fejérben élő hölgy Olvasónk azzal keresett meg bennünket, hogy felháborítja az – ahogy ő fogalmazott –, hogy a csalóknak már semmi sem szent és ezúttal a nemzeti ünnepünkön, március 15-én próbálkoztak az adatainak a megszerzésével. Egyik alkalommal a Netflix nevében küldözgetnek linkeket, most pedig futárszolgálatos SMS-nek álcázott üzenetekkel bombázták. Mint mondta, a legjobban úgy lehet felismerni az adathalász üzeneteket, hogy tele van helyesírási hibákkal, ám ezúttal a DHL-ügyintézőnek álcázott levélben nem hemzsegtek. 

A csalók felismerésére és tapasztalatok megosztására már csoport is alakult a közösségi oldalon, ahol bárki megoszthatja történetét, tapasztalatait, ezzel segítve másokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában