Ajánló

2023.03.09. 09:00

Mackókiállítás Baracson és Fehérváron, pajzán székely mesék Bicskén - programajánló Fejérből vármegyéből

V. Varga József

Kis magyar táncrajz – rendhagyó néprajzi óra diákoknak a Duna Művészegyüttes előadásában

Forrás: az együttes közösségi oldala

   Március 10. (péntek)

   Baracs, 10 óra: Mackókiállítás Telegdi Ágnes gyűjteményéből a könyvtári információs és közösségi helyen. Megtekinthető március 30-áig a könyvtár nyitvatartási idejében. 

   Dinnyés: Sokszínűség – Népviseletek a képeslapokon. Kirakat-kiállítás Cz. Tóth Hajnalka hímző népi iparművész, a Népművészet Mestere gyűjteményéből. Megtekinthető március 24-éig. Helyszín: Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központ.

   Fehérvárcsurgó, 10 óra: Bábszínházi fotókiállítás Brigitte Pougeoise gyűjteményből a Károly-kastélyban. A fotógyűjtemény kép- és szövegválogatást kínál: eredeti drámaszövegek, montázsok, adaptációk, kiemelve egy olyan nyelvet, amelyet már nem kisgyermekeknek szánnak. Megtekinthető március 12-éig. (Károlyi József Alapítvány.)

   Gárdony, 18 óra: Egy szál gitárral. Bokányi Zsolt (Boka) nőnapi műsora a Nemzedékek Házában. Közreműködik Rádl Péter (szaxofon).

   Mór: Történelmi séta – az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emlékei és történetei. A Lamberg-kastély múzeumpedagógiai foglalkozásán történelmi sétára hívják a felsős osztályokat. Időpontfoglalás előzetes megbeszélés alapján. 

   Mór, 10 órától: A Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás állandó tárlatai, valamint az időszaki kiállítások csak előzetes bejelentkezéssel tekinthetők meg a Lamberg-kastélyban. Tárlatvezetési időpontok: kedd–péntek: 10, 12, 13.30 és 15 óra; szombat és vasárnap: 10, 12 és 13.30 óra.

  Szabadbattyán, 18 óra: Eladó a férjem. Nőnapi zenés házassági vígjáték két felvonásban. A Pódium Színház előadása a művelődési házban. A hölgynézőknek ajándék, a szünetben vendéglátás.

   Székesfehérvár, 9.30 óra: Ringató Bravik Katalinnal a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. Zenei nevelés a családban. A közös játék és éneklés élménye. 

   Székesfehérvár, 10 óra: Kint és bent. Gy. Simon Margit, Magyari Ari és Kishonthy Éva festménykiállítása a Köfém Művelődési Házban. Megtekinthető március 14-éig.

   Székesfehérvár, 10 óra: Mackókiállítás Sárkány Anna gyűjteményéből a NépmesePonton, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. Megtekinthető március 17-éig. Minden, ami mackó – foglalkozások előzetes bejelentkezés alapján óvodás és általános iskolás csoportoknak.

   Székesfehérvár, 10 óra: Ásványcsodák. Antimonitok, baritok, kalcitok (az antimonit a 2023-as év ásványa). Kiállítás a Székesfehérvári Ásványgyűjtők Baráti Körének gyűjteményeiből a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában. Megtekinthető március végéig.

   Székesfehérvár, 11 óra: Kis magyar táncrajz. Rendhagyó néprajzi óra általános iskolásoknak a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Előadja: a Duna Művészegyüttes és a Göncöl zenekar. Narrátor: Berecz István és Siketáncz Szilveszter. Rendező: Juhász Zsolt. A gyerekek, fiatalok sokoldalú nevelésében, képességeik fejlesztésében elengedhetetlen a népi kultúra értékeinek megismerése. A népi játékok, a néptánc fejleszti a gyermekek mozgáskultúráját, testtudatát, identitását, szociális érzékenységét. A Duna Művészegyüttes interaktív óra keretében mutatja be számos Kárpát-medencei tájegység táncát és tánctípusát (a többi között: verbunk, csárdás, ugrós táncok, karikázó). Megismerkedhetnek az ifjak az adott néprajzi tájegységek viseleteivel, jellemző dallamaival és hangszereivel is. (A belépés díjtalan.)

   Székesfehérvár, 16.30 óra: Népmese-foglalkozás 4–8 éves gyerekeknek az Aranybulla Könyvtár Alapítványnál. Vezeti Fazekas Éva (Szövőmadár Meseműhely). 

   Székesfehérvár, 16.30 órától: A székely szabadság napja. 16.30 óra: Szolidaritási kiállás és megemlékezés Maroshegy körforgalmában, Fehérvár székelykapujánál. Mécsesek kihelyezése. 17.15 óra: Felfénylik Székelyföld „határa” – mécsesek gyújtása. 17.30 óra: Közös imádság. 17.45 óra: Székely Himnusz. 18 óra: Kulturális műsor a Hiemer-házban. Az Ikarus Senior Táncegyesület táncosai, Tieger Balázs és felesége, Réka felcsíki táncokat adnak elő. Fehérvárért, Fejérért, Hazánkért – nemzetpolitikai programok Székesfehérváron 2023-ban. A Clara Voce Vegyes Kar, a Gorsiumi Srácok fiúkórus és a Kiss család zenekara közös műsora. 

   Székesfehérvár, 17.30 óra: Zumba fitnesz, Zsuzsival a Gárdonyi Géza Művelődési Házban.

   Székesfehérvár, 18.30 óra: Zenekari játszmák 2. Nem minden fekete és fehér… A Tálos Edit Alapítvány Tücsökzenekarának koncertje a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

   Székesfehérvár, 19 óra: Sławomir Mrożek: Emigránsok. A Szabad Színház előadása az Igézőben. Szereplők: Balogh Mihály és Szabó Miklós Bence. Dramaturg és rendező: Nagy Judit. Mrożek ebben a drámájában egy ma nagyon is aktuális, nehéz témát boncolgat: két – saját döntése révén – emigrációban élő fiatal férfi életébe, vágyaiba enged bepillantást. 

   Velence: Minden, ami hal! Tavaszköszöntő halfesztivál. Halas hétvége a Velence Korzón. Hal-péntek, -szombat és -vasárnap. Süllő, keszeg, harcsa, ponty. Pónilovaglás, mini vidámpark. Kézművesek. Gasztronómia – nem csak hal! Ingyenes, kutyabarát. (Szombaton és vasárnap is.) 

   Március 11. (szombat)

   Bicske, 10.30 óra: Ne hagyjuk szó nélkül! Felelős állattartás. Vendég: Retz Júlia, a Szurkolók az Állatokért Alapítvány előadója. Helyszín: Petőfi Művelődési Központ.

   Bicske, 18 óra: Lacika és a nagy fehér asszony. Pajzán székely mesés est a Petőfi Művelődési Központban. Aki cifrákat mesél: Éger L. László. Aki cifrákat énekel: Fazekasné Domak Anikó. 

   Mezőszentgyörgy, 21 óra: Nőnapi bál a művelődési házban. Zene: Szalai Zoltán „Kicsi Mc”. Előzetes asztalfoglalás. Tombola és büfé. (Lepsényért Közalapítvány.)

   Mór, 19 óra: Nőnapi bál az Erzsébet téri Művelődési Házban. Zenél a Happening Band, sztárvendég a V-Tech. 

   Nagyvenyim, 11 óra: Varieté Circus. A Cirkusz Varieté előadása a közösségi házban. Artista produkciók, bűvészet, akrobatika, bohóc. Az életnagyságú Bing nyuszival fényképezkedni is lehet!   

   Székesfehérvár, 10 óra: Nők, nők, nők – belvárosi séta. Fedezze fel Székesfehérvár ikonikus nőalakjait! A szervezők azokról a nőkről mesélnek a séta során, akik örökre bevésték magukat az utánuk következő generációk emlékezetébe. Előzetes regisztráció szükséges. Találkozás a Tourinform Iroda előtt.  

   Székesfehérvár, 10 óra: Kokárda másként – kreatív szombat Buzásy Zsókával az Aranybulla Könyvtár Alapítványnál (Köfém ltp. 1.). 

   Székesfehérvár, 10–16 óra: Asszonyműhely a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében (Rác utca 27.) Vezeti: Bodáné Fenyves Zsuzsanna.

   Székesfehérvár, 19 óra: Vers-lábak. Petőfi a folklórban. Az Alba Regia Táncegyüttes előadása a Táncházban. Közreműködik az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja. Néptáncok, népdalok és prózai jelenetek. Főszereplő: Gőbölös Gábor. Művészeti vezető: Majoros Róbert.

   Úrhida, 21 óra: Jótékonysági bál a Tündérkert Óvoda és Bölcsőde szervezésében, a közösségi házban. Zene: Nagy Zoltán és Gráczer-Bíró Krisztina. Tombola. Támogatói jegy vásárolható.

   Március 12. (vasárnap)

   Lovasberény, 9.15 órától: Herbarius gyógynövénygyűjtő túra. Nyírvízcsapolás. Túravezető Lencsés Rita gyógynövényszakértő. Megközelítés egyénileg, vagy a Székesfehérvárról, a 11-es kocsiállásról 8.30 órakor induló buszjárattal. Leszállás a Verebi elágazás nevű megállónál. Találkozás 9.15 órakor.

   Székesfehérvár, 11 óra: A Nap, a hold és a csillagok megszabadítása. A Kereplő Bábszínház előadása az Igézőben. Interaktív játék népmesei alapokkal. Bábtervező: Török Ágnes. Rendező: Szívós Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában