Mit is jelent szabadnak lenni?

2023.03.12. 12:00

Különleges ünnepi dekoráció az előszállási könyvtárban

Március 15-e a hazafiság és szabadság ünnepe. Ennek szellemében készül Tabiné Nyúl Gabriella az előszállás könyvtárban is. Ahogy megszokhattuk tőle, minden jeles naphoz közeledve előrukkol valamivel, és ez ezúttal sincs másképp.

Kecskés Zoltán

Nemzeti színekbe öltözött az előszállási könyvtár.

Fotó: Fehér Gábor, Könyvtár

– Ha azt mondják 1848. március 15., azt mondjuk márciusi ifjak, Petőfi, Jókai, Vasvári, Irinyi, Pilvax kávéház, 12 pont, Landerer nyomda, Nemzeti dal, Táncsics, Nemzeti Múzeum, sajtószabadság, Kossuth, Bécs – kezdi beszélgetésünket Tabiné Nyúl Gabriella. Elmesélte, hogy az ünnepre készülve nem a könyvek, sokkal inkább az 1848-49-es forradalom és szabadságharc üzenetét helyezi a középpontba.

– Felszabadult büszkeség tölti el a magyar ember szívét és valahol legbelül érezzük mindannyian magyarságunk lényegét, hogy jó magyarnak lenni csak úgy önmagáért. De vajon  megtudjuk-e fogalmazni, mit jelent a szabadság, vagy éppen kinek, mit üzen március 15-e? Ennek jegyében készült az ablakdísz és a benti asztal is. Az ablakban a pillangók is azt jelképezik, hogy mehetsz akárhova a nagyvilágban, határok nélkül, élhetsz bárhol, de a gyökerek megmaradnak, szívben és lélekben magyar marad, aki magyarnak született. Az asztalon a galamb, a szív is a szabadság, szeretet, béke jele. Emlékezzünk hőseinkre és közben fogalmazzuk meg magunkban, hogy mit is jelent a szabadság. Szeretném, ha a könyvtárba betérők elhelyeznék a kis üzeneteiket az asztalon ezzel kapcsolatban.

Forrás: Könyvtár

Beszélgetésünk végén Tabiné Nyúl Gabriella megfogalmazta, hogy mit jelent számára a szabadság.

– A szabadság nekem azt jelenti, hogy felelősen értelmezhetem saját szabadságom. Nekem nem az a szabadság, hogyha azt tehetem, amit akarok, hanem hogy nem kell megtennem azt, amit nem akarok. Számomra a szabadság, ha megválaszthatom, hogy kitől, és mitől akarok függeni. A szabadság jelenti az önálló gondolkodás képességét, a szabad választás lehetőségének a felismerését és gyakorlását. A szabadság jelenti még számomra a tudást, a hitet, a képességet, az erőt és bölcsességet, hogy változtatni tudjak, problémákat megoldani. Úgy tágítani az életteremet, hogy senki  másét ne korlátozzam.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában