Könyvbemutató

2023.03.16. 17:30

Hazafiasság, becsület, kitartás és öntudatosság

Péntek László, a Körösfői Rákóczi Kultúregylet elnöke március 15-én a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében mondott ünnepi beszédet, csütörtökön pedig a Vasvári Pál Gimnáziumban, majd a Vasvári Pál Általános Iskolában mutatta be Vasvári Pálról szóló könyvét.

Borsányi Bea

Péntek László a szóban forgó kötettel

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

- Vasvári Pál, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ifjainak egyik vezéregyénisége, aki azzal is kiemelkedett társai közül, hogy egyetemet végzett, tehát igen intelligens fiatalember volt. Olyan példát mutatni a mai fiataloknak, mint amilyennel ő járt előttünk, szinte kötelező – fogalmazott a könyvbemutató előtt a szerző, aki azt is elárulta, a kis könyv a koronavírus járvány idején kezdett formálódni, amikor kénytelen-kelletlen otthon üldögélt mindenki. Ő maga, a Vasvári-örökség fiataloknak történő továbbadására használta fel ezt az időt. 

A kötet végső soron egyfelől a Vasvári végóráit elmesélő, Akiket Kalotaszeg nem feled című kiadvány – amely szintén Péntek László munkája -, illetve egy isaszegi előadása nyomán idézi fel a szerző szerint a történelem által méltatlanul elhanyagolt Vasvári Pál alakját és tetteit. – Hazafiasság, becsület, kitartás és öntudatosság – ezek azok az értékek, amelyek Vasvárit leginkább jellemezték és amelyeket ma is közvetít a fiatalok felé. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában