De nehéz az iskolatáska...

2023.03.21. 20:35

Féltik a kialakult oktatási rendszert Jenőn

Az elmúlt tizenöt évben Székesfehérvár volt az irány, jól is működött a felállás, miszerint a jenői alsó tagozatos diákok a helyi iskolában tanulják a betűvetést, a felső tagozatos lurkók pedig Székesfehérváron végzik osztályaikat.

Hajdú Marianna

Jenői gyerekek az új játszótér átadóján 2021 júniusában (archív illusztráció)

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kerekes Ildikót, Jenő polgármesterét kérdeztük, mi oka volt, hogy nyílt fórumot hívtak össze hétfőre a művelődési házba az iskola ügyében. Mint kiderült, a Székesfehérvári Tankerületi Központ értesítette a képviselő-testületet és a Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskola székhelyintézményét az átszervezési javaslatáról. Ennek lényege az lenne, hogy az átszervezéssel a jelenlegi Táncsics Mihály Általános Iskola jenői tagintézménye a Polgárdi Széchenyi István Általános Iskola feladatellátási helyeként működne tovább, azaz a polgárdi iskola irányítása alá kerülne. A felső tagozat pedig felmenő rendszerben csatlakozna a polgárdi iskolához.

A polgármester elmondása szerint, ezzel a faluban élő emberek nem tudnak egyetérteni. Mint mondja: – Eddig sajnálatos módon a Tankerületi Központ semmilyen alátámasztó dokumentumot nem küldött a szülői munkaközösség és az önkormányzat számára, ami alapján meg tudnánk ismerni a Tankerületi Központ átszervezési javaslatának okait, vagy indokait.

Ezért szerveztek a szülői munkaközösségi tagok és az érintett szülők nyílt fórumot, emellett az önkormányzat folyamatosan egyeztet a Tankerületi Központtal.

A szülői fórumra meghívták Török Szabolcsot, a Tankerületi Központ igazgatóját. A hétfői fórumra sajnos nem tudott eljönni, a későbbi időpont egyeztetés alatt van. Kerekes Ildikó szerint aggodalomra ad okot, hogy a szülők és a képviselő-testület kérésére sem kaptak olyan információt, ami alapján véleményezhetnék az átszervezési javaslatot. Azt mondja, így egy szülő, aki jelenleg elégedetten szemléli a jelenlegi iskolai oktatást, most bizonytalanságban van, mivel az elmúlt hat év alatt már a harmadik alkalommal kívánja a tankerület átszervezni a jelenleg jól működő iskolát.

Ahogy a polgármester említi, egy kis falu alapja az iskola és az óvoda. Sok lakos azért költözött ide az elmúlt évek során, mert rendezett körülményeket tapasztalt a két intézménnyel kapcsolatban. A rezsiköltség-megszorítások természetesen mindenkit érintenek, a község is nagy áldozatot hoz azért nap mint nap, hogy az intézményét fenntartsa. Mint mondja: – Véleményezési jogunk van, erről minden alkalommal tájékoztat a tankerületi központ, azonban ha nem biztosítják számunkra a meghozott átszervezési döntés szempontjait, nem tudunk mit véleményezni.

Emellett akad egy másik probléma is. Jenő és Polgárdi között jelenleg nincsen tömegközlekedés. Akik napi szinten járnak át a két település közötti útszakaszon, tapasztalhatják az út rossz állapotát. A település vezetője állítja, ha tömegközlekedéssel akarnak Polgárdiba eljutni, azt csak Székesfehérváron át tehetik meg, így számukra már csak ezért is elfogadhatatlan az átszervezési javaslat.

Jenőből az emberek főként tömegközlekedéssel és céges buszjáratokkal járnak dolgozni, így azt sem tudják megtenni, hogy amennyiben a gyerekeiket bármi miatt napközben haza kellene hozni az iskolából, akkor azt a lehető leggyorsabban meg tudják oldani.

Kíváncsiak voltunk, mi indokolja a felső tagozat átvezetését Székesfehérvárról Polgárdiba, ezért kérdéseinkkel kedden mi is megkerestük a Székesfehérvári Tankerületi Központot. Részükről egyelőre nem érkezett válasz. Amint reagálnak, cikkünket folytatjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában