100 éve hunyt el a történész

2023.03.06. 17:30

Fejérpataky Lászlóra emlékeztek Iváncsán

Halálának 100. évfordulóján Fejérpataky Lászlóra emlékeztek Iváncsán, ahol a megemlékezés keretében a Nemzeti Sírkerthez tartozó sírokat jelző parcellakövet is felavatták.

Baráth Eszter

Fotó: Németh Ádám

Fejérpataky Lászlót, az Országos Széchenyi Könyvtár igazgatóját, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját és a Magyar Tudományos Akadémia tagját 1923. március 6-i halálát követően Iváncsán helyezték végső nyugalomra. Halálának 100. évfordulóján a Magyar Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Örökség Intézete és a település önkormányzata közösen szervezett megemlékezést az egykori történész tiszteletére. A megemlékezésen beszédet mondott L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, Molnár Tibor, a település polgármestere és az iváncsai Dr. Fejérpataky László Általános Iskola intézményvezetője, Balhegy Gabriella Katalin.
A Nemzeti Örökség Intézete 2022-ben indította útjára azt a kezdeményezését, amelynek keretében parcellakövekkel jelölik a Nemzeti Sírkert részeként védett sírokat. Ezek közé tartozik Fejérpataky László nyughelye is, így a megemlékezés keretében az iváncsai sírkertben is felavatták ezt, a QR-kóddal ellátott parcellakövet.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában