Ikonok és csőtoll

2023.03.10. 17:00

“Angyal permetezővel” címmel nyílt kiállítás Szabadbattyánban

A 28. évad 177. művésztárlatát nyitották meg a gróf Batthyány Lajos Általános Iskolában szerdán. Ezúttal Horváth Lénárd művésztanár úr saját munkáiból készült összeállítás az intézményben.

Hajdú Marianna

A két ötödik osztályból kovácsolódott énekcsapat énekelt kánont

Fotó: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

A megjelent vendégeket Ekler Zoltán az iskola igazgatója köszöntötte, a tárlatot és Bakonyi István irodalomtörténész nyitotta meg.

– A valódi dolgok mindig a mélyben rejtőznek, – fogalmaz Bakonyi István megnyitó beszédében – ahogy József Attilánál találjuk: fecseg a felszín, hallgat a mély. – majd így folytatja – Horváth Lénárd művei kísérletet tesznek arra, hogy meglássuk ezeket a mélységeket. Műveiben a szakrális és a profán elemek együtt vannak jelen. Az “Angyal permetezővel” különösen jó cím ezekhez az ikon jellegű alkotásokhoz.

Horváth Lénárd művésztanár kiállítása a szabadbattyáni iskolában
Fotós: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap 

Az alkotó, Horváth Lénárd szerint képei inkább kontemplációs, elmélkedési támaszok. Többféle munkát is készít, amelyek közül inkább az éppen kiállított darabok azok, amik személyéhez a legközelebb állnak. Alkotásaiban többféle esztétikai felfogás létezik. Van olyan típusa, amelyik alapvetően meditációs támaszul szolgál, ilyenek például az ikonok is. Ezek a művész számára gyakorlatilag egyfajta belső ikonok, bizonyos érzések, amiket újraél miközben megjeleníti azokat. Főként hermetikai témájú alap szimbólumokat dolgoz fel a maga számára, amikből – ahogy az alkotó fogalmaz: “véletlenül születnek képzőművészeti alkotások is”.

– A csőtollat alapvetően az építészek használták a régi időben, amíg nem voltak számítógépes tervezésű programok. Szigorú szabály szerint építem fel ezeket az ikonokat, munkákat, amik mellőzik a vonalperspektívát, mégis van bennük puhaság. Ezért lesz ez a furcsa képi világ kicsit mondta egyszerűbb képi világa – mesélt munkáiról Horváth Lénárd.

A 4.b osztály tanulói Zelk Zoltán meséjét elevenítették meg
Fotós: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap 

A megnyitót az iskola diákjai tették még hangulatosabbá. A 4.b osztály diákjai: Ács Zalán, Hadási Márk, Hüber Hanna, Jablonkai Domonik, Kulik Liliána, Likács Levente Zelk Zoltán Tavaszi mese című írását adták elő. A két ötödik osztályból az ünnepségre összeállt csapat kánont énekelt, melyet Oroján Mariann vezényelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában