Frissen Fejérből

2023.03.22. 07:00

Akkumulátorok jutottak el Pákozdról Kárpátaljára (videó)

A Baptista Szeretetszolgálat pákozdi logisztikai központja továbbra is fontos állomása az ukrajnai háború miatt több mint egy éve hazánkban megkezdődött humanitárius tevékenységnek, amely elsősorban a kárpátaljai térség, valamint részben a keleti területekről oda érkező belső menekültek ellátását célozza. Kedden akkumulátorokat szállított a határon túlra a segélyszervezet, a rakomány beszerzését a Hungary Helps Programmal való együttműködésben végezték el.

Tihanyi Tamás

A pákozdi logisztikai központban került autóra a rakomány, amely kedden érkezett meg Munkácsra

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Fehér Ferencnek, a Kárpátaljai Szent Márton Karitász igazgatójának üzenete meghallgatásra talált: azt kérte, ellátottjaiknak a segítő szándékú szervezetek Magyarországról juttassanak el akkumulátorokat, invertereket, töltőket és feszültségszabályozókat, amelyekkel az egyre gyakoribb áramszünetek idején is el tudják látni otthonaikat, különböző szociális intézményeiket elektromos árammal. Azt, hogy ezúttal éppen melyik településre jutott el a segítség, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye illetékeseivel együtt jelölték ki Popovics Pálnak, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnökének koordinálása mellett. Így jutott akkumulátor egyebek mellett óvodáknak, rehabilitációs központnak, szociális otthonoknak, egyházi létesítményeknek. Az eszközöket Pákozdról, a Baptista Szeretetszolgálat logisztikai központjából két gépjármű szállította kedden Munkácsra.  

A Hungary Helps programmal való együttműködésben elvállalt feladatot a Fejér vármegyében alapított segélyszervezet végezte el. Mindez annak a törekvésnek a része, amely azt célozza, hogy magyarországi lehetőségek kiaknázásával bővítsék a kárpátaljai magyar szervezetek villamosenergia-tárolási kapacitását, ezzel csökkentve a háború okozta nehézségeket, és a mielőbbi béke reményében segítve az ott élőket. Győri Máté, a segélyszervezet fejlesztési igazgatója a feol.hu-nak örömmel számolt be arról, hogy a cég, akiktől az elektromos eszközöket vásárolták, saját kezdeményezésre jó minőségű ruhaneműt is gyűjtött és küldött el a határon túli rászorultaknak.    

A kedden kiszállított hatvanhat darab akkumulátor és más elektromos eszköz is ezután a kárpátaljai szociális intézmények lakóinak életét segíti 
Fotós: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap 

A Kárpátaljai Szent Márton Karitász 1993-ban, a Szovjetunió szétesését követő időkben kezdte el működését, ma egy civil szervezetekből álló hálózatot alkot, amely nehéz szociális és anyagi körülmények között élő embereknek igyekszik segíteni. Ukrajna az ország függetlenné válása után elvesztette a legtöbb kereskedelmi kapcsolatát, amelynek következtében gyárak, üzemek zártak be, jelentősen nőtt a munkanélküliség. Mivel sok humanitárius segély érkezett már abban az időben is nyugatról Ukrajnába, szükség volt olyan szervezetekre, amelyek fogadták és becsületesen szétosztották a támogatást. Azonban hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy önmagában a segélyezés nem jelenthet megoldást a térség szociális problémáira, a rászorultak életének hosszú távú javítására. Ezért a karitász olyan szociális projekteket kezdett el fejleszteni, amelyek növelték a nehéz helyzetben lévő személyek önállóságát, anyagi helyzetüket lehetőség szerint stabilizálták, emberhez méltó életvitelt alakítva ki.  

A közelmúltban a kárpátaljai szervezet – külföldi partnerei segítségével – számos újabb szociális projektet valósított meg. Igyekeznek elérni azt, hogy egyre inkább önálló és független módon tevékenykedjenek, de ez a folyamat igen lassú Ukrajna rossz gazdasági állapota, válságos helyzetben lévő közigazgatása és az általános szegénység miatt. A háború pedig csak fokozta a nehézségeket: ezen próbált meg enyhíteni a Pákozdról útnak indult és célba érkezett – mintegy nyolcmillió forint értékű – újabb adomány.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában