Történelmi vetélkedő

2023.03.11. 14:52

A történelem nem alakítható, de most az egyszer mégis

Történészek szerint a „mi lett volna, ha…?” nem helytálló kérdés, komoly kutató ezt fel sem teszi. Mégis éppen ez a kérdés játssza a központi szerepet abban a vetélkedőben, amelyben a résztvevő csapatok a problémamegoldás jegyében nagy történelmi eseményeket gondolnak újra.

Borsányi Bea

Fotó: Kiss László / ÖKK

Két online fordulót követően a legjobb csapatok jutottak be a szombati regionális döntőbe az Alakítsátok Ti a történelmet! mottóval megrendezett Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenyen, amelyet szombaton a Mathias Corvinus Collegium Székesfehérvári Képzési Központjában tartottak. A versenyt idén harmadik alkalommal hirdették meg és fő célja az esetmegoldás módszertanának elsajátítása, a kritikus gondolkozás fejlesztése. Nem egy szokványos történelemversenyről van tehát szó, bár ahhoz, hogy a diákok képesek legyenek átgondolni a szituációt és a valóságban születettől eltérő döntést hozni a megoldás érdekében, nyilván alaposan ismerni kell az adott történelmi helyzetet is. 

A regionális döntő témája idén az amerikai híres-hírhedt bostoni teadélután volt, amely 1773-ban történt és az amerikai függetlenségi háború kitörésének közvetlen előzményeként tartja számon a történelem. Ma már tudjuk, hogyan zárult a folyamat. De vajon mit csinálhatott volna másként III. György, anglia királya és az angol parlament annak érdekében, hogy ne veszítse el az amerikai gyarmatokat? Erről kellett prezentációt tartania szakértő zsűri előtt annak a 12 csapatnak, amelyik a fővárosi döntőbe jutásért küzdött szombaton. 

- A „mi lett volna ha…”, lehet, hogy a történelem szempontjából nem helytálló kérdés, de érdekes belegondolni abba, milyen más döntéseket hozhattak volna a történelem szereplői egy-egy kritikus helyzetben. Még akkor is, ha minden apró, de fontos részletet, ami a döntést befolyásolhatta, nem ismerhetünk. Nekünk annyival könnyebb, hogy ma már tudjuk, mi lett a végkimenetele az eseményeknek, így azt is tudjuk, mit kell elkerülni! – mondták a Teleki Blanka Gimnázium csapatának tagjai – Török Gergely, Mészáros Máté és Szemán Barnabás -, akik másodszor indultak ezen a vetélkedőn. 

Az április 1-jei országos döntőbe a szombaton legjobban szereplő négy csapat jutott be: Koppány negyede (Lovassy László Gimnázium, Veszprém), Triumvirátus (Székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium), Szuperhármas (Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium), elitttek (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium).

Fotós: Kiss László / ÖKK

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában