Frissen Fejérből

2023.02.23. 10:30

Wass Albertre emlékeznek Fehérváron

Egy országos kezdeményezés részeként, világszinten nagyon sok helyen olvasnak fel egy időben Wass Albert műveiből. Székesfehérváron is kilenc évre visszamenő hagyománya van a felolvasó estnek, amit pénteken új helyszínen, az Evangélikus Egyház gyülekezeti termében tartanak.

Hajdú Marianna

Új helyszínen várják azokat, akik részt vennének a felolvasóesten

Fotó: Hajdú Marianna / FMH

Jakubek Tibor, az est szervezője kilencedik alkalommal szervezi meg Wass Albert emlékezetére az eseményt. Mint mondta, idén nem volt könnyű dolguk, mivel az eddigi megszokott helyszínenen, a Szent István Művelődési Házban zajló felújítások nem teszik lehetővé a vendéglátást.

A folyamatosan 2008 óta zajló élő felolvasásokat nyolc évvel ezelőtt hozták a szervezők Fehérvárra. Az internet segítségével mára már a világ számos pontján hasonlóan megtartják ezt az eseményt, mint például Los Angelesben, San Franciscoban, Calgaryban (Kanada) vagy a Magyarok Szövetsége Londonban.

A szervezők az új helyszín kiválasztásánál fontosnak tartották, hogy sokan érkeznek a felolvasásra a megye számos településéről. Éppen ezért ragaszkodtak a belvárosi helyszínhez, de nem volt könnyű dolguk.

Ahogy Répásy Attila fogalmazott, Wass Albert nemzeti kincs és ő a nemzethez tartozik, büszkének kell lenni az alkotói munkájára.

Ezért is tartják fontosnak hogy a fiatalok lehetőleg minél nagyobb létszámmal érkezzenek a rendezvényre, ők is megismerhessék azokat az egyetemes értékeket, ami minden embernek hasznára válna.

Az esemény 17:30 kor kezdődik a Szent István Művelődési Ház udvarán, Wass Albert plakettjének megkoszorúzásával. Ezt követően az Evangélikus Egyház gyülekezeti termében folytatódik a rendezvény szabad felolvasással Wass Albert írásaiból. A felolvasóesten Lukácsi Józsefről is megemlékeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában