Füvön parkolás miatt tavaly 402 esetben indított eljárást a közterület-felügyelet

2023.02.07. 07:00

Szokások kontra szabályok – a zöldfelületi parkolás dilemmája Fehérváron

Újra és újra felüti fejét a megyeszékhelyen a zöldfelületi parkolás „kálváriája”. A büntetéssel érintettek évtizedes parkolási szokásokra, a közterület-felügyelet munkatársai pedig a vonatkozó önkormányzati rendeletre hivatkoznak.

Héjj Vivien

A növényzet nélküli, földes közterület is zöldterületnek számít, azon tilos a parkolás

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Hiába épül egyre több parkoló Fehérváron, egyes városrészekben szinte lehetetlen lenne annyi helyet építeni, hogy mindenkinek jusson. S mindeközben szem előtt kell tartani azt is, hogy nem lehet minden zöldfelületet, játszóteret és parkot felszámolni azért, hogy újabb és újabb térkövezett parkolók gyarapítsák a várost.

A probléma főképp a lakótelepeken élőket érinti, s főként az esti órákban csúcsosodik, amikor munkából hazaérve szinte vadászni kell a helyeket. Amikor pedig a vadászat sem jár sikerrel, akkor jönnek az alternatív megoldások: az út széle, a lépcsőház előtti járda, a lépcsőházba vezető lépcső két oldala vagy épp az üresen álló zöldfelület. A gond nem egyedi, korábban a Tóvárost és a Palotavárost érintően is írtunk a jelenségről, legutóbb pedig a Pilinszky téren és környékén kapott kiemelt figyelmet a probléma, ugyanis több lakót büntetéssel sújtott a közterület-felügyelet zöldfelületen történő parkolás miatt.

A téma a közösségi média egyik fehérvári, közlekedéssel foglalkozó csoportjában is szárnyra kelt, és nem meglepő módon megosztotta az internet népét. Az egyik érintett úgy fogalmazott, évtizedek óta ugyanúgy parkolnak az autók, és eddig ezzel semmi probléma nem volt, egyúttal kifejezte, hiányolja, hogy a probléma fennállásáról semmiféle kommunikáció nem érkezett, azonnal büntették a zöldfelületen parkolókat. A véleményt nyilvánítók többsége ezúttal a közterület-felügyelet oldalára állt: volt aki azt írta, az esetleges füvön parkolás miatt a mentő- és a tűzoltóautó nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudná megközelíteni az érintett lépcsőházakat. Más a vonatkozó önkormányzati rendeletet idézve próbált rámutatni a büntetés jogosságára.

Az esetből kiindulva a vonatkozó szabályokról a közterület-felügyelettől kértünk tájékoztatást. Mint azt az önkormányzat megerősítette, a közterület-felügyelet a közösségi együttélés alapvető szabályairól, és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet alapján jogosult eljárást kezdeményezni a parkosított területen várakozó gépjármű üzembentartójával szemben.

– A rendelet egyértelműen meghatározza, mi minősül zöldterületnek – az a növényzet nélküli földes közterület is annak számít, amiről a korábbi növényzetet károsító hatások már kipusztították. Az követ el szabályszegést, aki zöldterületen, arra ki nem jelölt helyen gépjárművel parkol. – tájékoztatta portálunkat a közterület-felügyelet.

– Figyelmeztetést csak abban az esetben alkalmazhatnak a felügyelők, ha a helyszínen tetten érik a gépjármű vezetőjét. Egyéb esetekben – a sofőr távollétében – eljárást kell indítsanak. A pénzbírság összege 5.000-150.000 forintig terjedhet. Viszont fontos hangsúlyozni: bírságot az kap, aki szabálytalanságot követ el. Ha valaki betartja a szabályokat, akkor nem fogja megbírságolni senki. – tette hozzá kérdéseinkre reagálva az önkormányzat.

A közterület-felügyelet tapasztalata azt mutatja, a parkrongálás ezen formája sajnos egyre gyakoribb.

– Tudjuk, hogy egyre több autót használnak a családok, éppen ezért számos körzetben került sor parkolóbővítésekre az elmúlt években, de a tömbházas övezetekben a legtöbb helyen erre már nincs további lehetőség. És sajnos vannak, akik ha nem találnak parkolót a lakóhelyük közvetlen közelében, akkor a szabálytalan parkolást választják. – összegezték az elmúlt időszak tapasztalatait, kiemelve, a szabálytalanságokat érintően folyamatos, napi szintű ellenőrzést végeznek a közterület-felügyelők, de rendszeresen érkezik lakossági bejelentés és panasz is, mert zavarja az embereket, hogy néhányan a lakókörnyezetükkel nem törődve – vagy akár kényelmi szempontokat előtérbe helyezve –, tönkreteszik azt a kevés parkosított részt is, ami van a lakótelepi környezetben. A zöldfelületek védelme kiemelt feladat és teljesen jogos társadalmi elvárás, legyen szó akár közterületről, akár lakóközösségek által rendben tartott zöldterületről.

A tavalyi évben 402 esetben indított eljárást a közterület-felügyelet parkosított területen történt várakozás miatt, ez a szám igencsak soknak számít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában