Frissen Fejérből

2023.02.17. 20:00

Olvasónk és mi sem tudtuk kideríteni, hol lehet higanyhulladékot leadni

Ha egy háztartásban eltörik egy higanyos láz- vagy hőmérő, a feltakarított higanyt és a higannyal szennyeződött ruhákat, eszközöket hová lehet leadni? Szabályosan szeretnék megszabadulni a veszélyes hulladéktól, de nem lehet – keresett meg bennünket fehérvári olvasónk. Nekünk is időbe telt, amire kiderítettük, „róka fogta csukát” talált.

Borsányi Bea

Forrás: Illusztráció: Pexels

Vélhetően olvasónk is megfutotta a maga köreit a témában. A kérdés azért sem egyszerű, mert jó néhány éve nem lehet már olyan eszközöket – így láz- vagy hőmérőt – kapni, amelyekben higany található. Ettől persze jócskán akadnak még háztartások, ahol használnak ilyeneket, sőt vannak, akik ma is jobban bíznak a régi lázmérő pontosságában, mint a modern, digitális változatban. 

Nos, ha hulladékról van szó, első körben értelemszerűen egy hulladékszolgáltató céget keres fel az érdeklődő. Mi is ezt tettük. Megkérdeztük a megye nagy részében jelen lévő Depónia Nonprofit Kft.-t, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy mivel higanyhulladék átvételére és kezelésére a cég nem rendelkezik engedéllyel, ezért a kérdésre sem tudják a választ. Egy biztos: náluk nem lehet leadni ilyen jellegű hulladékot. Azt javasolták, miután mérgező anyagról van szó, kérdezzünk rá a megyei kórházban, vagy egy gyógyszertárban.

A Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktatókórházban aztán kiderült, nem tartozik a feladatkörükbe higanyhulladék, illetve higannyal szennyezett ruházat átvétele, a kérdéssel a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz irányítottak. Onnan szintén azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az NNK nem foglalkozik hulladékkezeléssel, ezért kérdésünket a témában illetékes Energiaügyi Minisztériumnak továbbították. Íme a tőlük kapott tájékoztatás, ami tehát a megfelelő helyről érkezett:

„A higanyt tartalmazó eszközök forgalomba hozatalát az 1907/2006/EK rendelet tiltja, így a lakossági termékekben például lázmérőkben 2009 óta már nem lehet higany. A korábbi, higany tartalmú lázmérők esetében keletkezett hulladék a 20 01 21 (fénycsövek és egyéb higanytartalmú hulladékok) hulladékazonosító kód (HAK kód) alá sorolható be. Mivel ezek esetében a jogszabály nem ír elő átvételi kötelezettséget, a hulladék birtokosa a legnagyobb gondossággal abban az esetben jár el, ha a hulladékgazdálkodási közszolgáltatójától tájékoztatást kér arról, hogy mely hulladékudvar vagy hulladékkezelő veszi át.” 

És ezzel körbe is értünk. Róka fogta csuka, csuka fogta róka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában