Frissen Fejérből

2023.02.16. 08:55

Menyasszonyi ereklyéket várnak a családi gyűjteményből

Az ország egész területéről, így Fejér vármegyéből is várja a fotókat, történeteket és a megőrzött tárgyakról készített fényképfelvételeket a Magyar Menyasszony című projektjéhez a Magyar Nemzeti Múzeum. A határidő szűkös, érdemes körülnézni a családi gyűjteményben!

S. Töttő Rita

Fotó: Illusztráció: Pixabay!

Decemberben nyílik az a nagyszabású kiállítás, melyet Simonovics Ildikó divattörténész, muzeológus ötlete nyomán a Magyar Nemzeti Múzeum valósít meg: a Magyar Menyasszony címet kapott projektben az esküvői szokások, hagyományok, viseletek kerülnek középpontba – természetesen a menyasszony nézőpontjából. A kiállítás, a tervek szerint bemutatja azt az utat, melyet a magyar menyasszonyok bejártak az évszázadokkal ezelőtti társadalmi-gazdasági kiszolgáltatottság időszakától kezdve, s bemutatja a korszakokat az egyenjogúsági küzdelmek, az oktatás és a munkahelyek megnyitása időszakán át egészen addig, amikor a magyar menyasszony már saját esküvőjének ünnepelt, tudatos, egyenrangú szereplője lett. Értékes és izgalmas, történelmi jelentőségű anyagához azonban a magyar közönség emlékeit is bevonja.

Éppen ezért a Magyar Nemzeti Múzeum országos szintű lakossági gyűjtési akciót hirdet. 2023. március 31-ig várják a magánemberek által őrzött kárpát-medencei emlékeket: festményeket, fotókat, megőrzött emlékeket, illetve az azokról készített felvételeket, családi történeteket. Szívesen fogadnak menyasszonyi ruhát, cipőt, alsóneműt, fátylat, csokrot, keretezett menyasszonyi koszorút, meghívókat, párnákat, naplókat, levelezéseket, menüsorokat, régi számlákat, iratokat és egyéb dokumentumokat.

A felajánlásokat, illetve az azokról készült fényképeket a https://magyarmenyasszony.hu/feltolt online terébe várják, ahol a tervek szerint, a magyar közönség bevonásával létrejöhet a Magyar Menyasszony projekt részeként a legnagyobb esküvői témájú magyar online gyűjtemény. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában