Megérkeztek

2023.02.12. 13:03

Épségben tért haza Törökországból a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata (videó)

A Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 mentőcsapata befejezte küldetését Törökország Antakya városában. A csapat szombat délelőtt érkezett meg a Liszt Ferenc repülőtérre, ahol a családtagok, a kollégák és a sajtó munkatársai mellett a török nagykövetség képviselői virággal és tapssal fogadták őket.

Tihanyi Tamás

Ilyen helyekre, az utórengések dacára is habozás nélkül bekúsztak a mentők, ha segíteni kellett

Fotó: Baptista Szeretetszolgálat

Pavelcze László, a kutató-mentő csapat – egyébként pákozdi – parancsnoka kimerülten, de büszkén bajtársaira arról számolt be, hogy keresőkutyáik 11 élő személyt jeleztek, majd 7 túlélőt önállóan, vagy pedig török segítőikkel együtt emeltek ki, közülük kettőt nagyon rossz állapotuk miatt kellett az egészségügyi csapatnak ellátnia, hogy szállíthatók legyenek. A többi fellelt élő személy kiemelését más-más technika igénybevételével a török hivatásos és önkéntes csoportok végezték el. Kijelentette: lehetőségeik szombatra elfogytak, de minimális esély a túlélők fellelésére még maradt, hiszen még mindig lehetnek olyan épületek, amelyek úgy omlottak össze, hogy légmentesen lezártak részeket, ezért nem hűlt le bennük teljesen a levegő. Amennyiben a gépekkel figyelmesen dolgoznak, csodával határos módon előfordulhat még, hogy meg tudnak menteni további embereket. A szakember dicsérte a keresőkutyák szimatát, a csapat tagjainak hősies kitartását, akik olykor az épületek több szintjét is áttörték, vasat és betont vágtak, hogy a romok közé szorult emberek közelébe juthassanak.

Jobbra Papp István katasztrófa-orvos munka közben
Fotós: Baptista Szeretetszolgálat

Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke azt mondta, felemelő volt látni a csoportot együtt dolgozni azokban a zónákban, melyeket kijelöltek számukra. Felidézte, a földrengés sok túlélőt nagyon szűk helyekre szorított be, ahol mínusz 7 fokos hidegben kellett kivárniuk, míg a mentőcsapatok elérik őket, miközben naponta 4-5-6 különböző erősségű utórezgés mellett kellett abban reménykedniük, hogy a felettük lévő beton kitart.

A segélyszolgálati vezető bejelentette, a baptisták eddig 10 millió forintnyi adományt juttattak el a földrengés károsultjainak, legközelebb pedig hétfőn indul el egy szállítmányuk, ezúttal Szíria felé.

A platón középen Siklósi Gábor mentő szakápoló
Fotós: Baptista Szeretetszolgálat 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában