Támogató klub

2023.02.22. 18:00

A 'Fehérvárandós" kör egy valódi támogató közeg a fehérvári anyukáknak

Két lelkes anyukának és szakembernek köszönhetően ’Fehérvárandóskör’ néven támogató klub alakult Székesfehérváron. A cél, hogy támogató közeget biztosítsanak az anyukáknak a szülővé válás időszakára.

S. Töttő Rita

Németh Anna mentálhigiénés szakember

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

A gyermek tervezésétől kezdve a baba fél éves koráig várja a fehérvári és környékbeli anyukákat Németh Anna mentálhigiénés szakember és Mészöly Barbara, a Pirkadattól Alkonyatig Alapítvány képviselője a ’Fehérvárandóskör’ támogató klubjába. Foglalkozásaikat a páros hetek csütörtöki napjain tartják, 16 és 18 óra között, mégpedig a Zámolyi út 80. szám alatti Fülemüle Fészek és Zöld Léghajó Családi Bölcsődében.

A szakemberek azt kérik az anyukáktól, lépjenek ki a manapság oly jellemző on-line térből és építsenek valódi, személyes kapcsolatokat. Az anyatársakra ugyanis a való életben is nagy szükségük van a kismamáknak, hiszen így szerezhetnek tapasztalatot, beszélhetik meg a szülővé válás nehéz és szép pillanatait. Manapság ugyanis már hiányzik az a nagy, családi környezet, amelyből erőt és támogatást meríthettek a segítségre szoruló anyukák – vélekedik Németh Anna, aki éppen ezért azoknak az anyáknak akar segíteni a támogató klub ötletével, akik egyedül érzik magukat ebben a gyorsan változó és elidegenedő világban.

- Etológusok kiszámolták, hogy ha azt az érettségi fokot szeretnénk elérni a megszületésünkre, mint emlős társaink, a terhességnek kb. 2 évig kellene tartania... De a felegyenesedésünk kapcsán a csípőnk beszűkült, koponyánk pedig megnőtt. Emiatt még akkor meg kell születnünk, amikor erre még lehetőség van, vagyis amikor a baba még éppen kifér. Viszont így az emberi újszülött "koraszülöttként" érkezik a világra... Sokkal kiszolgáltatottabb állapotban születünk, mint bármelyik másik emlős utóda. Ebből az következik, hogy a túlélés érdekében az első évben egy olyan anya-baba kötődésre van szükség, amely biztosítja, hogy az anya pontosan észlelje gyermeke szükségletét. Így biztosítható a baba testi-lelki egészséges fejlődése. Ezért fontos az ún. "korai kötődés" minősége – fogalmazott a feol.hu kérdésére Németh Anna, hozzátéve: felmerül a kérdés, hogy ha ez ennyire fontos, akkor hogyan lehet támogatni a kötődést?

- A kutatások szerint a szálak messzire vezetnek, sokszor az anya gyermekkorába. Ezért nem haszontalan a gyermekvállalás idején feltárni múltunkat, belső motivációinkat, önismereti munkát végezni. De vannak olyan tényezők is, amik itt és most befolyásolják - segítik vagy hátráltatják - a kötődést. A szülészeti szeparáció szerepén kívül Andrek Andrea doktori disszertációjában arról ír, hogy az eddigi kutatások alapján "valószínűsíthető, hogy együttjárás van a mentális jóllét a szorongás és a prenatális kötődés között." Vagyis amikor egy várandós jól van érzelmileg, biztonságban érzi magát, akkor erősebb korai kötődést tud kialakítani újszülöttjével.

S hogy mégis, lehet-e befolyásolni a kismamák "mentális jóllétét"? Ez itt egy fontos kérdés, ha végső soron lelkileg erős anyákat szeretnénk a következő generációnak- fogalmaz Anna, aki mentálhigiénés szakemberként tudja, hogy a "társas támasz" nagyon meghatározó ebben. Vagyis az édesanya kapcsolatának minősége a párjával, családjával, barátaival, és a tágabb támogató közegével. A várandós klub ötlete ehhez kapcsolódik: kapcsolatokat építeni, anyatársakra találni több, mint kellemes időtöltés. Ezzel növelhető az általános biztonságérzet is, teszi hozzá. Ebben a körben tehát az anyukák beszélhetnek mindenről: örömökről, bánatokról, bármiről, ami foglalkoztatja, aggasztja őket. A csütörtöki találkozókon „laza beszélgetésre” számíthatnak a vendégek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában