Vajon segítene-e a kamerarendszer kiépítése?

2023.01.03. 17:30

Újévi meglepetés: levágták a katalizátort a Rádió lakótelepen parkoló autójáról

Mint egy 8 hengeres izomautóé, olyan volt a hangja a kocsijának, amikor a maroshegyi lakó újév reggelén el akart indulni. Sajnos nem a kocsija táltosodott meg, hanem valakik egyszerűen levágták a katalizátort. Panaszosunk szerint sokat segítene, ha a Rádió lakótelepi ligetben kiépítenék a közvilágítást és a térkamerarendszert.

Házi Péter

Fotó: Fehér Gábor / FMH

- Mentem volna a szokásos újévi koncertemre, hiszen az Alba Regia Szimfonikus Zenekar szólócsellistája vagyok, és olyan hangja volt a Mitshubishi Galantomnak beindítás után, mint egy 8 hengeres amerikai izomautónak. Próbálom az indulataimat kordában tartani, de nehéz lesz. Azt hiszem, most telt be a pohár – mondta a feolnak András, aki úgy érzi, itt az idő megvédeni a tolvajoktól a Rádió lakótelepen lakók tulajdonát. Szerinte sokat segítene, ha térfigyelő kamerák pásztáznak a környéket, és ugyancsak komoly problémaként említette, hogy a rádiótelepi ligetben nincsen kiépítve a közvilágítás, ami este nem túl szerencsés.

Fotós: Fehér Gábor / FMH

Az ügyben megkerestük a rendőrséget, arról is érdeklődve, fűrészelték-e le mostanság a környéken több autó katalizátorát, vagy egyedi esetről van csak szó. A rendőrség válasza szerint az esettel kapcsolatban a Székesfehérvári Rendőrkapitányság lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást. A rendőrséghez további ilyen, illetve hasonló bűncselekményről az említett időszakban és helyszínről nem érkezett bejelentés. Ez jó hír, mert azt mutatja, nem „szakosodtak” a bűnözők erre a városrészre.  

Beszéltünk a körzet önkormányzati képviselőjével, Brájer Évával is, aki ugyancsak próbál megoldást találni a problémára. Mint mondta, a katalizátorlopás időnként valóban előfordul Fehérváron, de Maroshegy és a Rádiótelep ilyen szempontból sem kirívó terület, nincs ilyen ügyből itt több más városrészekhez képest. Mint megtudtuk, a képviselő korábban már megkereste a város jegyzőjét, hogy tájékozódjon, van-e lehetőség a térfigyelő rendszer kiépítésére. Sajnos ennek technikai lehetősége nem egyszerű, mert Maroshegy nagyon messze van a belvárostól, ahová a város kamerarendszere be van kötve, s ahol a kamerákat nézik a közterület felügyelők. A technikai, műszaki nehézségen túl ráadásul a rendszer kiépítése többszáz millió forintos tétel lenne, amire a jelenlegi helyzetben nincs forrás.

Fotós: Fehér Gábor / FMH

A Rádió lakótelepen lévő liget esetében viszont Brájer Éva egyeztetett Bozai Istvánnal, hogy a Városgondnokság vizsgálja meg a közvilágítás kiépítésének költségét. Ha ez a kalkuláció elkészül, könnyebb lesz majd gondolkodni, forrást keresni erre. Ugyanakkor az önkormányzati képviselő szerint az is sokat segítene, ha a parkolókra néző lépcsőházi bejáratoknál mozgásérzékelő reflektorokat szerelnének fel, amelyek a parkoló autókig is elvilágítanak, elriasztva a „zavarosban halászni akarókat”. A reflektorok kiépítésének költségét esetleg a társasházak és az önkormányzat közösen vállalhatná.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában