Két utca, egy pályázat

2023.01.19. 11:00

Újabb lépések egy modern városközpont felé Bodajkon (galéria)

Ötvenmilliós beruházás miatt dolgoznak a gépek és a szakemberek a Petőfi és a Dózsa utcában. A projekt egy lépéssel megint közelebb viszi a lakosokat és az önkormányzatot ahhoz a nemrég még távoli jövőként kitűzött cél felé, melynek lényege, egy egészen új városközpont.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Egy Magyar Falu Program által támogatott beruházás zajlik Bodajkon, két, egymással szemben álló utcán. A pályázati összeg 40 millió forint volt, ám már a beadás pillanatában lehetett tudni, hogy ez az összeg nem elegendő, ezért a város önkormányzata további 10 millió forintnyi önrészt vállalt be, hogy a városközpont elnyerje a már évekkel korábban megálmodott, végső formáját. Ezt már Wurczinger Lóránttól tudtuk meg. A polgármester a részletekről azt mondta: -A Petőfi Sándor és Dózsa György utca egy pályázat keretében készül. Azért ezek, mert ez a két szakasz volt a legkritikusabb itt a központ környékén. Ahogy elindulunk a gyógyszertártól fel, a temető felé, egészen a elágazásnál található festékboltig lesz felújítva a Dózsa. A kis Petőfi utcaszakasz viszont már teljesen térköves lesz, méghozzá a vastagabb, 8 centis térkőből, hogy kapcsolódjon a burkolat látványában is a tó környékére tervezett változásokhoz. A cél az, hogy belváros jellege legyen a mozi, a tó, a hivatali épület környékének.

Fotós: Palocsai Jenő / FMH

Mint megtudtuk, emiatt forgalmi rend változás is lesz, ugyanis a nagy tengelyterhelésű járműveket erre a térkövezett szakaszra nem engedik majd be.

A műszaki tartalomról azt nyilatkozta a városvezető: -Fontos eleme a Petőfiben zajló munkáknak, hogy lefedtünk egy árokszakaszt is és zúzalékkal terítettük az út szélét. A tó felé vezető lépcsőig lehetett csak letérkövezni, utána összeszűkül a térköves rész az út szélességére. A másik utcában vagyis a Dózsában jelenleg is zajlik az árok lefedése. A butiksor mellett az úttest aszfaltos lesz és a fedett árok kap egy K-szegélyt és ott is lesz egy zúzalékkal terített padka. Lesznek víznyelő aknák is itt, és az elmúlt napok esőzései már be is bizonyították, hogy jól működik a vízelnyelő rendszer. Már csak a szegély van hátra, illetve az aknafedelek szintre emelése és mehet az aszfaltozás.

A projekt végéről is kérdeztük Wurczingert, aki azt mondta: -A gyakori eső, illetve az új évben tapasztalt komolyabb fagyok miatt a kivitelezés egy kis csúszásban van. A térkövezés már készen van, az utolsó simításokat végzik, ám szintén térkőből egy gyalogátkelőhelyet építettek ki a mozi és a Csevegő közötti szakaszra.

De, mint megtudtuk, nemcsak ott lesz új gyalogátkelőhely, hanem a Dózsát és a Petőfit egymástól elválasztó főutcán, a Május 1-en is. Ez egy igen nagy forgalmat bonyolító szakasz, úgyhogy egy magas, fekvőrendőr-szerű forgalomlassító gyalogátkelőhely garantálja majd a gyalogosok biztonságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában