Virágos Magyarország

2023.01.12. 16:00

Tordas tovább építkezik a zsűri kézhez kapott értékeléséből

Idén 30. alkalommal indul útjára a Virágos Magyarország, amibe Tordas harmadik alkalommal nevez majd be. A tavalyi „versenyév” értékelését nem régen kapták kézhez.

Borsányi Bea

A nefelejcsek kedves díszei a tordasi közterületeknek, de ennél több kell a versenyben a sikerhez

Fotó: Tordas Önkormányzat

„Tordas elkötelezett a környezetszépítés terén. Kiemelkedő a településen az elmúlt 10-12 év fejlesztéseinek környezettudatos szemlélete. Jelentős fejlődés érzékelhető a közterületi zöldfelületek minőségében és a településmarketing tevékenységben egyaránt. A fasorok fenntartása, a faápolás magas színvonala dicséretes. A közfunkciójú épületek felújítása, építése során érvényesül a takarékos, újrahasznosító, helyi erőforrásokat mozgósító szemlélet, a létrejött szolgáltató házak ugyanakkor műszakilag és arculati szempontból magas minőséget képviselnek.” – olvasható a zsűri értékelésében, amely javaslatokat is tartalmaz a lehetséges további fejlesztésekre vonatkozóan. 

- A mi településünk újoncnak számít ebben a megmérettetésben, hiszen tavalyelőtt neveztünk először. Mivel sok figyelmet fordítunk a közterületeinkre és igyekszünk minden évben egyre több helyet virágosítani, kulturált tereket kialakítani, úgy gondoltuk, megmérettetjük magunkat. Már az első értékelésnél kiderült, a program a virágosításnál és a közterületek rendben tartásánál jóval többről szól: egyfajta szemléletmód, amiben a környezetszépítés mellett benne van a környezetvédelem, az élhetőbb környezet megteremtése is, így pl. a komposztálás vagy a csapadékvízgyűjtés – mondta Juhász Csaba, polgármester, aki úgy tervezi, idén is elindulnak a Virágos Magyarország programban.

Ezért Tordas igyekszik „felvenni a kesztyűt”. Az idénre egyre több helyen tervezik évelő növények ültetését, valamint a lakosság bevonását a vonzó településkép kialakításába. Ennek egyik eleme volt a tavaly október év végén első alkalommal megrendezett magbörze, amelyen magok, növényi hagymák, palánták és egyéb szaporítóanyagok csereberéjére volt lehetőség. Ugyanakkor idén szeretnék azt is átgondolni, hol tudnák a csapadékvizet összegyűjteni és annak milyen felhasználása lenne praktikus a község számára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában