Frissen Fejérből

2023.01.20. 16:00

Százharminc gyermek énekelt együtt Lepsényben (videó, galéria)

A három település, Polgárdi, Lepsény és Sárosd összefogásával létrejött találkozó lepsényi állomása közel két és fél éves covidos kényszerpihenő után valósulhatott meg csütörtökön este.

Hajdú Marianna

A Lepsényi Fekete István Általános Iskola idén három kórussal képviseltette magát

Fotó: Hajdú Marianna /FMH

A szervezők, Kissné Révfalvi Andrea, Kiss Bernadett és Gabrieli-Kiss József 2017-ben álmodták meg a IV. Kiss József Gyermekkórus-találkozót, melyet néhai Kiss Józsefről, lepsényi és polgárdi ének-zene tanárról, édesapjukról neveztek el.

A lepsényi születésű Kiss József több ezer diákot nevelt, oktatott a zene szeretetére. Az ő nevéhez fűződik a polgárdi zeneiskola létrejötte is. Nem véletlen, hogy gyermekei tovább folytatva ezt a szép hagyományt szintén a gyermekek zenei nevelésére esküdtek.

A múlt év novemberére tervezett rendezvény némi csúszással, idén januárra tevődött át. Volt ebben egy kis szándékosság is, hiszen a táci illetőségű Fehér József karnagy és néptanító idén január 19-én ünnepelte a 96. születésnapját.

A Kiss családot nagyon régi zenei és lelki barátság és kölcsönös tisztelet fűzi a Fehér családhoz. A Gorsium Zeneiskola alapítói, a Fehér család tagjai évtizedek óta felkarolják a megye tanulóit, iskolájuk taglétszámát közel ezer főre növelve. A barátság és a megbecsülés jeleként a kórustalálkozó szervezői id. Fehér Józsefet kérték fel a rendezvény fővédnökének.

A IV. Kiss József Gyermekkórus Találkozó a Polgárdi Széchenyi István Általános Iskola alsó tagozatos énekkarának előadásával kezdődött
Fotós: Hajdú Marianna / FMH

Az idei találkozó, mondhatni, rendhagyó volt, hiszen az eddigi évekhez képest még három gyermekkarral gazdagodott.

Némethné Szabó Csilla igazgató köszöntő szavai után vette kezdetét a IV. Kiss József Gyermekkórus-találkozó, amely a Polgárdi Széchenyi István Általános Iskola alsó tagozatos énekkarának előadásával kezdődött. A Lepsényi Fekete István Általános Iskola idén három kórussal képviseltette magát: a 3. évfolyamosok, a 4. évfolyamosok csoportjával és a felső tagozatosok énekkarával. Mondhatni, Lepsény adta a gyermeklétszám kétharmadát.

A Sárosdi Farkas Gyula Baptista Általános Iskola és Óvoda haladó kórusának szíveket melengető hazafias dalai után igazi csemegének örvendezhetett a nagyérdemű. A hét fiúból álló Gorsiumi Srácok elnevezésű együttes erőteljes, tiszta négyszólamú hangzásával igazán lenyűgözte a közönséget. Mellettük fellépett még a Polgárdi Széchenyi István Általános Iskola felsős énekkara és a Lepsényi Fekete István Általános Iskola felsős énekkara.

A műsor vége felé a kórusok közösen énekelték a Mi vagyunk a grund című dalt. A közel 140 gyermektorokból felcsendülő dallam nagy ovációt váltott ki. Mikor már azt hittük, ezt nem lehet felülmúlni, a kórusok és a közönség együtt énekelve köszöntötték id. Fehér József tanár urat, ajándékokkal, szeretettel halmozva el az idős mestert. Megható és csodálatra méltó szavakkal, hihetetlen szellemi frissességről tanúskodva köszönte meg a tanár úr ezt a csodálatos gesztust, majd meg is énekeltette a gyerekeket.

A lepsényi Fekete István Általános Iskola tornatermére kitehették volna a "Megtelt" táblát, annyian akarták meghallgatni a gyerekek előadását
Fotós: Hajdú Marianna / FMH

A találkozó végére a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdallal tették fel a pontot, a fellépők és a közönség így búcsúzott el egymástól. A több mint két teljes órát túllépő koncert igazi felüdülésként hatott, s valódi, elérhető jövőképet volt képes elénk festeni: így is lehet igényesen, értéket teremtve eltölteni egy estét.

Az est karnagyai Kiss Bernadett, Kissné Révfalvi Andrea és Gabrieli-Kiss József voltak, Izinger Attila zongorán, Kiss Zsolt szaxofonon, Bíró Zsombor gitáron, Kulcsár Zsombor basszusgitáron, Tóth Bence gitárom, Kiss Gergely József ütőn és cajonon kísért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában