Takarékoskodás

2023.01.20. 19:30

Nem kell kötbért fizetnie a fehérvári szolgáltatónak

Az elmúlt napokban több hír is napvilágot látott arról, hogy a szerződöttnél kevesebb gázfelhasználás miatt egyes távhőcégeket kötbérfizetésre kötelezett az MVM Zrt.

Héjj Vivien

Fotó: pexels

A megyeszékhely polgármestere, Cser-Palkovics András korábban arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az eddigi fűtési szezonban a távhővel való takarékoskodásnak köszönhetően több mint 250 millió forintot spórolt az önkormányzat.

Sajtóhírek szerint több város távhőszolgáltatóját kötbérfizetésre kötelezte az MVM Zrt. annak okán, hogy a korábban szerződöttnél kevesebb gázt használtak fel. Joggal merült fel a kérdés: Székesfehérvárnak is keletkezett kötbérfizetési kötelezettsége?

Mint az a polgármester tájékoztatásából kiderül, vélhetően a Széphő Zrt. fogyasztása is alulmaradt a szerződésben foglaltakhoz képest, habár a takarékoskodás jegyében eleve kevesebb gázt és energiát rendelt a város. Az alulfogyasztást vagy a túlfogyasztást a megrendelt mennyiségekhez képest kell értékelni.

– Az alulfogyasztás ténykérdés nálunk is. Az MVM azonban nem vetett ki kötbért, csak jelezte, hogy a szerződés alapján lenne erre lehetősége – hiszen ő a megrendelt gázmennyiséget megvette –, de tárgyalást kezdeményez erről a Széphővel – fogalmazott a közösségi felületén érkezett kérdésre reagálva Cser-Palkovics András, aki kiemelte, a távhőt illetően a lakossági rezsicsökkentés mértékéig az állam nagyon jelentős összegű – Fehérvár esetében is sok milliárdos – támogatást biztosít a szolgáltatóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában