Balettbarátok Köre

2023.01.23. 21:00

Müller Péter volt a vendég a Székesfehérvári Balett Színház új székhelyén (videó)

A Székesfehérvári Balett Színházhoz kapcsolódó Balettbarátok Köre tavaly februárban alakult. Azóta rendszeresen tartanak mozgással és beszélgetéssel egybekötött találkozókat. Hétfőn egy márciusi bemutató kapcsán Müller Péter, író volt az est vendége.

Borsányi Bea

Az estet ezúttal is Egerházi Attila (b) moderálta.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

- A Balettbarátok Köre a Székesfehérvári Balett Színház elit klubja, amelynek tagjaihoz közel áll a balett, a kortárs táncművészet és természetesen a fehérvári balett színház, mondhatjuk úgy, hogy átlagon felül érdeklődnek ezek iránt. A klubestek során beszélgetünk a táncról, az életről és arról, hogy a táncnak milyen szerepe van az életben – mondta Egervári Attila, a balett színház igazgatója. 

A hétfő esti találkozó Müller Péter Isten bohócai című könyve, illetve a belőle született balettelőadás jegyében telt. A történetet Egervári Attila álmodta színpadra és az Un Ballo című est egyik darabjaként került bemutatásra a Nemzeti Táncszínházban. Március 17-én a székesfehérvári közönség is láthatja a három egyfelvonásos balettet tartalmazó produkciót, amely a Nemzeti Táncszínházzal közösen jött létre. Ebben az említett Müller-regény inspirálta balett mellett a világhírű Jiří Kylián Un Ballo című darabja, illetve a József Attila díjas költő, L. Simon László Idézőjelek című művéből született táncvers lesz látható. 

A hétfői klubest folyamán Müller Péter elárulta, korábban is dolgozott már együtt Egervári Attilával egy táncjáték alkalmával, amelyben Egervári is táncolt. – Attila egy rokonlélek, fél szavakból is megértjük egymást, így nagyon boldog voltam, hogy megcsinálta ezt a balettet. Mivel nagyon tehetségesnek tartom, azt mondtam neki, azt csinál, amit akar. Én meg majd megnézem. A balett más műfaj, és Attilának nem az volt a célja, hogy dramatizálja a könyvet, hanem az, hogy álmodjon belőle valamit. Ha pedig az ember álmodik, nem szereti, ha felébresztik – mondta a Cirkuszról Müller Péter, aki egyébként a beszélgetés elején mindjárt meg is fogalmazta, mit gondol a táncról: a legősibb nyelv, amelyben a szellem, a lélek és a test együtt van jelen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában